Profesie la modă. Numărul mediatorilor s-ar putea dubla în acest an

Data publicării:
17022013 20mediator-50021

Profesie nouă, cu multe perspective. Aşa văd medierea cei care aspiră la această meserie. Printre ei şi Dragoş Gheorghe.

„La bază sunt avocat. Şi am văzut imediat avantajele unei proceduri de mediere şi mai ales că ştiu din piaţă cum se câştigă un client. Până îl aduci în birou, e cale lungă”, spune Dragoș

Acum însă, legea stabileşte că cei care vor să ajungă în instanţă trebuie să participe anterior la o întâlnire cu un mediator.

„Ceea ce este important de spus este faptul că această informare este gratuită. Ceea ce înseamnă că pe potenţialul justiţiabil îl va costa zero lei”, declară Mihai Munteanu, CEO Human Toolkit.

Dacă părţile aleg să-şi rezolve problemele la mediator şi nu în instanţă, abia atunci vor fi nevoiţi să plătească. Oricum, spun specialiştii, va fi mai ieftin decât un proces care poate dura şi câţiva ani.

„Calificarea de mediator am ales-o în primul rând pentru că, eu personal, o consider cea mai elegantă cale de soluţionare a conflictului. Este elegant şi pentru clienţi, este elegant şi pentru noi ca mediatori”, afirmă Lidia Hlihor, mediator.

Pentru a deveni mediatori, cei interesaţi trebuie să aibe studii superioare, o vechime în muncă de cel puţin 3 ani de zile, indiferent de domeniul de activitate. Cei care vor să intre în această meserie nu trebuie să aibă cazier şi trebuie să fi absolvit cursuri de specialitate care durează 14 zile şi costă în jur de 1.000 de dolari. Bani pe care îi vor recupera însă destul de repede.

Într-un an de zile, mediatorii vor soluţiona aproximativ 400.000 de litigii care, anterior, îşi găseau rezolvarea în instanţă. Vor putea astfel uşura munca avocaţilor, dar le-ar putea diminua şi din venituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri