Sari la conținut

Profesorul universitar Marian Popescu: Lui Robert Negoiță nu i-a servit la nimic titlul de doctor

Profesorul universitar Marian Popescu a declarat: „Domnul Negoiță e sincer. Spune că a fost o modă, dar ce l-a obligat? La câte afaceri a construit. Nu i-a servit nici în invățământ pentru că nu a funcționat. Se desparte de el ca și domnul Ponta, într-un mod aiurea. E ceva care pare stricat în mentalul unor persoane care determină acest panaș drept consecință. Titlul de doctor este decredibilizat, efortul Ministerul Educației și al multora care lucrăm în mediul academic este să înlăturăm această pată neagră care s-a întins din 2012 destul de mult. E ca și când are loc un accident, un petrolier deversează în mare, nu putem face acum decât să restrângem limitele pagubei create. Începând cu domnul Ponta paguba este uriașă. El a fost premier când plagiatul a fost dovedit iar urmările sunt de atunci incalculabile. Eu am primit la comisie atunci de la cercetători români în srtăinătate, bine plasați în structurile de cercetare universitare, de pe 4 continente, intrebari. Sunt oameni care au fost întrebați cu titlul de doctor luat în România, e urât. Să se decredibilizeze munca multor oameni care au obținut titlul de doctor, eforturi absolut oneste din cauza unui sistem de protejare a demnitarilor sau a oamenilor cu funcții publice”.

Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor.

Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă se intitulează „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social” şi, deşi abordează un subiect pur economic, lucrarea a fost susţinută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Teza care i-a adus lui Robert Negoiţă titlul de doctor în Ştiinţe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Şercanîntr-un articol publicat pe 30 mai în PressOne. Ea a prezentat, în facsimil, lucrarea lui Negoiţă şi textele din care acesta a copiat - articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau chiar referate şcolare.

Citiți și: 

CNATDCU îi judecă lui Victor Ponta contestația la plagiat