PROFIL. Christine Lagarde, prima femeie la conducerea FMI

Data publicării:
Lagarde- Mediafax

Christine Lagarde şi-a început mandatul de cinci ani în funcţia de director general al FMI la 5 iulie 2011. Comitetul executiv al Fondului a ales-o să îi ia locul compatriotului său Dominique Strauss-Kahn, care şi-a dat demisia din cauza unui scandal sexual de răsunet.

Christine Lagarde avea toate atuurile pentru a fi numită în fruntea uneia dintre cele mai influente instituţii financiare din lume.

Elegantă, vorbind impecabil engleza, şi-a evidenţiat talentul de negociator în timpul crizei din zona euro. De altfel, în 2009, publicaţia Financial Times a desemnat-o cel mai bun ministru de finaţe din uniunea monetară. Înainte să intre în politică, a lucrat timp de 24 de ani ca avocat antitrust, în cadrul unor mari corporaţii. Christine Lagarde a fost prima femeie care a ajuns preşedinte a unei firme de avocatura din Statele Unite, şi ministru de Finante din cadrul G8. La Paris, a fost pe rând ministru al comerţului, ministru al industriei şi apoi ministru de finanţe. În anul 2000, i-a fost acordat gradul de Cavaler al Legiunii de Onoare.

Numele şefei FMI a apărut recent într-o investigaţie în Franţa, în cadrul unei anchete vizând un controversat caz de arbitraj din 2008, între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca Credit Lyonnais. În acea perioadă, Christine Lagarde era ministru de finanţe. Lagarde este martor în anchetă şi nu a fost pusă sub acuzare.

Problemele cu justiţia nu au împiedicat-o pe actuala şefă a FMI să figureze şi anul acesta în clasamentul celor mai puternice femei din lume. Christine Lagarde se află pe locul şapte, după Michelle Obama şi Hillary Clinton.

În vârstă de 57 de ani, actuala şefă a FMI, fostă campioană la înot sincron, este vegetariană şi nu consumă alcool.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri