PROFILER. Opt psihologi criminaliști se vor alătura anchetatorilor de la Poliția Română

Data publicării:
cutit atacator

Luis Alfredo Garavito, Pedro Rodrigues Filho sau Ted Bundy sunt trei dintre cei mai cunoscuţi criminali în serie din istorie. Primul, un columbian ale cărui victime erau femeile şi copiii. Al doilea este un brazilian care are pe conştiinţă 70 de oameni şi care avea înclinaţii spre canibalism. Ted Bundy este cel care a speriat America în anii 70. Anchetatorii au reuşit să lege numele lui de 30 de crime, însă poliţiştii spun că ar fi responsabil de moartea a peste 100 de oameni. Urmărea femeile, le răpea şi le ucidea cu un sadism bolnav.

Toţi trei au fost prinşi cu ajutorul profilerilor, adică psihologi care au analizat modul în care ucidea criminalul, stabileau tiparele după care aveau loc asasinatele. Creionau apoi personalitatea suspecţilor, iar poliţiştii ştiau ce să caute.

„Este unul din cei mai buni specialişti în analize comportamentale. De foarte multe ori, lucruri aparent banale, pot oferi unui specialist în domeniu foarte multe informaţii. De la poziţia victimei, până la depoziţiile martorilor, înregistrări de pe camere, mers, comportament”, explică Ion Duvac, specialist profiler.

Poliţia română are mai mult de 100 de dosare de crimă care aşteaptă să fie rezolvate. Unul dintre ele este cel al unui taximetrist ucis acum trei ani în maşina lui. Criminalul l-a înjunghiat de mai multe ori şi l-a lăsat să agonizeze. Singura pistă pe care o au anchetatorii este un portert robot.

„S-ar putea ca acest personaj să nu fie prins niciodată. Există acel portret robot, nu e obligatoriu să coincidă cu realitatea”, spune Ion Duvac.

În aceste momente intră în scena crimei profilerii. Ion Duvac studiază tipologiile umane de ani de zile. Nu lucrează pentru poliţie, dar este tipul de psiholog care va face parte din echipa ofiţerilor de la investigaţii criminale. Ştie să reunoască oamenii care recurg la gesturi extreme.

„Un psihopat. Punct. O persoană care foarte rar dă semne. (Ce îl poate împinge să facă aşa ceva?) Uneori plăcerea. De drag, de plăcere. Din dorinţa rezolvării unor fantasme, din dorinţa de a-şi pune în operă un delir. Sunt cel mai... sunt trimisul lui Dumnezeu să scap lumea de prostituate, de hoţi”, mai spune Ion Duvac.

Poliţia Română va avea opt astfel de specialişti. Vor fi chemaţi să deznoade iţele încurcate ale cazurilor grave al căror autor nu este cunoscut. Vor avea acces la interogatorii şi vor asista la prelevarea de probe de la faţa locului. La început vor fi ajutaţi de ofiţeri FBI. Statele Unite foloseşte echipe de profileri de 40 de ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri