Programul bazinelor de înot, un eşec

Data publicării:
complexul de la otopeni 1

Otopeni. Un oraş de nici 15.000 dde locuitori care ar fi putut fi centrul nataţiei româneşti. Lipsa banilor şi răfuielile politice au blocat o investiţie de 120 de milioane de lei.

La marginea oraşului, pe cinci hectare ar fi trebuit ridicat Complexul Olimpic de Nataţie. Şase bazine în care sportivii de elită din toată ţara ar fi trebuit să se pregătească.

Lucrările au început cu fast în 2009. După doi ani, muncitorii şi-au luat utilajele şi au plecat.

Banii au ajuns doar pentru un sfert din lucrări. După 26 de milioane de lei cheltuite, şantierul a fost lăsat în voia sorţii. Forfota unei competiţii internaţionale e înlocuită doar de cântecele greierilor şi lătratul câinilor care îşi fac veacul prin zonă.

Finanţarea trebuia asigurată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii. Numai că după doar doi ani a venit explicaţia clasică: "nu mai sunt bani".

Situat la doi paşi de aeroportul Otopeni, şoseaua de centură a Capitalei şi Drumul Naţional 1, complexul urma să fie legat de acestea printr-un drum expres construit de primăria din Otopeni.

Şansele ca centrul de nataţie să fie terminat curând sunt minime: proiectul sacrificat în detrimentul altora.

Din raţiuni economice, s-a luat decizia finanţării şi finalizării mai multor bazine de înot din ţară, cu stadii fizice mai avansate și valori mai mici, în loc de finanţarea şi finalizarea unui singur obiectiv cu valoare mai mare.

Cluj Napoca ar fi trebuit să aibă un complex de polo, după ce Guvernul a aprobat o investiţie de 9 milioane de euro.

Proiectul a fost însă abandonat când Compania Naţionala de Investiţii a realizat că nu are fondurile necesare pentru începe lucrările.

Bazinul de înot şi polo de la Arad urma să fie construit pe malul râului Mureş. Compania Naţională de Investiţii a organizat licitaţia în octombrie 2009, iar în 2011 a încheiat contractul cu un constructor.

Pe terenul de aproximativ un hectar şi jumătate rezervat de Primărie pentru bazin urma să fie contruit un complex în valoare de aproximativ 17 milioane de lei.

Deşi primăria a fost de acord să co-finanţeze lucrările, totul a rămas la stadiu de proiect.

Bazinul semiolimpic de la Slobozia zace în ruină de doi ani

La Slobozia, primăria a cheltuit 8 milioane de lei pentru bazinul semiolimpic început în 2009. Trei ani mai târziu s-a blocat totul. Abandonată, construcţia a fost vandalizată de hoţi care au furat tot ce se putea.

La solicitarea Digi24, Compania Naţionala de Investiţii a transmis: „De la demararea programului, în anul 2007, şi pâna în prezent au fost finalizate un total de 11 obiective de investiţii, primele obiective fiind recepţionate în anul 2009. În prezent, în cadrul programului se afla în execuţie un total de 7 obiective. Suma necesară pentru finalizarea acestora este de aproximativ 23.819.181 lei, reprezentând restul de plată pentru contractele aflate în execuţie”.

Nicio explicaţie despre proiectele aprobate, dar care n-au mai început niciodată, niciun cuvânt lămuritor despre lucrările întârziate ani de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri