PROGRAMUL DE GUVERNARE. TVA revine la 19%, CAS redus cu 5% pentru angajator

Data publicării:
20121220 20tvablanculescu-39730

Potrivit unei prevederi din programul de guvernare al noului executiv condus de Victor Ponta, Taxa pe Valoare Adăugată ar putea reveni la cota de 19%, informează Digi24.

TVA pentru produsele alimentare ar scădea de la 24% la 9%, dar numai pentru producţie, şi nu pentru lanţul de prelucrare.

Citiţi şiPROGRAM DE GUVERNARE. Prioritate pentru USL: gazele de șist

O altă prevedere cuprinsă în programul de guvernare estereducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale. De asemenea, nivelul salariului minim ar putea creşte la 1200 de lei.

Prevederi din capitolul „Stimularea sectorului privat şi crearea de locuri de muncă”, pentru perioada 2013 – 2016:

1. Simplificarea fiscalităţii şi sporirea competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin:

a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.

2. TVA va reveni la nivelul de 19%.

Citiţi şiPROGRAMUL DE GUVERNARE. Prima Casă va fi transformată în Noua casă

3. Păstrarea plafonului de 16% și introducerea pe parcursul mandatului a impozitului diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale: cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

4. Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.

5. Creşterea deductibilităţii cheltuielilor în cercetare și dezvoltare de la 20% la 50%.

6. Alinierea la media europeană redevențele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.

7. Scutirea de impozitare, pe o perioadă de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

Citiţi şiPROGRAMUL DE GUVERNARE. În 2016, în fiecare comună va fi cel puţin o şcoală la standarde europene

8. Stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători, dar şi creşterea plafonului de scutire de TVA la 65.000 de euro pentru micii întreprinzători.

9. Reducerea TVA pentru producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va rămâne la aceştia pentru dezvoltare. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie şi nu pe lanţul de prelucrare. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din agricultură.

10. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

11. Reducerea integrală a plăţii Contribuţiei la Asigurări Sociale datorată de angajatori pentru un an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an).

12. Reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.

Citiţi şiCum va stimula turismul Guvernul Ponta II

13. Accelerarea absorbţiei fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de coordonarea Autorităţilor de Management, prin simplificarea şi unificarea cadrului legislativ.

14. Consolidarea CEC şi EXIMBANK. Specializarea obiectului de activitate (Eximbank – pentru promovarea exporturilor şi stimularea dezvoltării industriale, CEC - pentru finanţarea agriculturii, a IMM-urilor, a micilor întreprinzători şi activităţilor independente).

15. Adoptarea unei noi Legi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care are la bază transpunerea în legislaţia românească a legii europene privind întreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).

16. Capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri. Sprijinirea IMM-urilor aflate în dificultate din cauza crizei economice prin instituirea unei scheme de ajutor de stat care să includă şi folosirea fondurilor europene.

17. Susţinerea dezvoltării şi diversificării activităţilor economice, care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative pentru activităţi meşteşugăreşti şi activităţi neagricole.

18. Sprijinirea producătorilor agricoli să îşi ia certificate europene de producători BIO. Astfel, lor li se facilitează accesul la piaţa europeană (o piaţă care îi aşteaptă, fără să fie nevoie să se promoveze prea mult) şi să vândă produsele pe care le fac pe mult mai mulţi bani.

19. Aplicarea controlului financiar fiscal de fond doar o singură data la trei ani pentru IMM-uri şi aplicarea principiului „o singura dată” pentru a elimina solicitările adresate IMM-urilor de către o instituție publică de a depune documente emise de alte instituții.

20. Implementarea programării bugetare multi-anuale pe proiecte și programe, care va aduce economii importante la buget și va crește gradul de predictibilitate și eficiența cheltuielilor publice.

21. Restructurarea instituțiilor de control fiscal (ANAF, Garda Financiară, Vamă), și inființarea unui consiliu de supraveghere și audit format din experți internaționali din state membre UE, cu performanțe în domeniu.

22. Adoptarea legislației care să stimuleze utilizarea tranzacțiilor electronice și reducerea semnificativă a operațiunilor cu numerar, măsură care va avea ca efect imediat creșterea veniturilor impozabile ale contribuabililor și reducerea evaziunii fiscale.

23. Introducerea contractelor de performanţă în toate instituţiile publice şi companii de stat (ministere, agenţii guvernamentale, autorităţi locale şi companii de stat).

În luna octombrie, premierul Victor Ponta îşi anunţa intenţia de a reduce TVA, „în mod treptat şi pe măsură ce este sustenabil. Din punct de vedere bugetar, trebuie să ajungem în 2016 înapoi la 19%”. Primul-ministru consideră că România a avut de suferit de când TVA a fost majorată de la 19% la 24%.

Un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat tot în octombrie a relevat că TVA ar trebui să revină la nivelul de 19% în următorii trei ani, dar şi că, pentru 2013, o creştere a cotei cu 1% ar genera venituri suplimentare la buget de aproximativ 2 miliarde lei (0,3 procente din Produsul Intern Brut pe 2013).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri