Programul „Prima Casă” rămâne fără bani

Data publicării:
prima-a-doua-casa

Pentru cei care au apucat deja să-şi cumpere o locuinţă, programul Prima Casă a fost un ajutor de nădejde. Avansul mai mic decât la un credit normal şi dobânzile reduse au făcut ca numărul creditelor prin programul Prima Casă să urce cu 40 la sută în primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014.

Anul acesta, cele mai multe credite prin programul Prima Casa au fost date în București și Ilfov. Peste 42 la sută din total. Din 2009 și până acum, au fost acordate un număr de 148.500 de credite.

Dragoş Nichifor, broker de credite a afirmat că „evoluția cererii de finanțare pe Prima Casă a fost mare și avem estimări că fondurile se vor termina în septembrie-octombrie, mai ales pe băncile foarte mari. Dacă vom avea final de fonduri pe Prima Casa ar fi foarte important de știut de acum. Dacă se vor mai aloca fonduri și dacă da, care va fi valoarea alocată. Să nu apară iar o pauză de 1-2 luni în care băncile să nu poată să dea finanțări.”

Evoluţia programului îl îngrijorează însă pe guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a declarat, săptămâna trecută, că programul umflă creditarea imobiliară, iar acest lucru nu este de dorit, ţinând cont de experienţa anilor de dinainte de criză.

Uitându-ne la viteza de creștere a creditului, creștere de peste 10 la sută, te face să îți ciulești urechile. Bună parte din creştere vine din programul Prima Casă, care are şi părţi bune, dar ca orice evoluţie a creditului imobiliar trebuie să ne uităm cu atenţie la el”, este de părere Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Guvernul a alocat, pentru 2015, 2,6 miliarde de lei pentru programul Prima Casă. Ceea ce înseamnă că băncile puteau da credite în valoare de 5,2 miliarde de lei.

Din 2009, când a demarat acest program şi până luna trecută, românii au luat credite în valoare de 5,6 miliarde de euro. Valoarea medie a împrumuturilor a fost de 38 de mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri