PROIECT DE LEGE. Biserica ar putea fi obligată să plătească taxe la stat

Data publicării:
slujba de pomenire a victimelor din colectiv patriarh daniel foto basilica ro

 

 Foto: Basilica.ro

Am depus la Senat, ca primă Cameră a parlamentului sesizată, o propunere legislativă privind impozitarea cultelor”, anunță deputatul într-o postare pe pagina de Facebook.

„Autoritățile publice subvenţionează și acordă numeroase privilegii, inclusiv de ordin financiar, cultelor religioase din ţară, mai ales celui majoritar, deşi acestea au consistente surse proprii de profit. Propunerea legislativă constă într-un pachet integrat de două modificări legislative și o abrogare a unei legi, astfel încât să se asigure respectarea principiului separării dintre stat și biserică în ceea ce privește excesul unor facilități fiscale pentru culte, dar și o echitate  și o competitivitate în economia de piață între culte și alți agenți economici.

În primul rând, propunerea legislativă modifică articolul 15, alin. (1), lit. a din Legea nr. 227/2015, în sensul în care nu mai sunt exceptate de la plata impozitului veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, veniturile obţinute din chirii și veniturile obţinute din activităţi economice.

În al doilea rând, se corelează art. 10, alin. (3) din Legea nr. 489/2006 cu  noile prevederi ale art. 15, alin. (1), lit. a din legea nr. 227/2015, printr-o nouă formulare a articolului: ”Statul promovează sprijinul acordat de cetățeni cultelor prin deduceri din impozitul pe anumite tipuri de venit[...]”.

În al treilea rând, se abrogă integral Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, astfel încât statul să nu mai garanteze cultelor religioase  monopolul economic pe producerea și comercializarea unor obiecte și bunuri de cult”, arată deputatul într-un articol postat pe blogul-ul voxpublica.realitatea.net.

„Biserica Ortodoxă Română administrează una dintre cele mai mari averi din România, a cărei valoare depășeste trei miliarde euro, potrivit estimărilor Business Standard, pe baza datelor centralizate în urma unei ample anchete jurnalistice.

Veniturile BOR sunt estimate la aproximativ 90 mil. euro pe an, din care cea mai mare parte este realizată, de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei, respectiv cea a Olteniei. BOR deține peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de pădure, pachete de acțiuni deținute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, producția de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, construcții, agricultură, firme de transport, edituri, tipografii și zeci de licențe de radio și de televiziune.

Doar Biserica Ortodoxă Română a raportat, pe anul 2014, venituri din surse proprii de finanțare în valoare de 126 milioane lei. Dacă s-ar aplica impozitul pe venit de 16%, statului român i-ar reveni, numai din activitățile economice desfășurate de BOR, aproximativ 20 de milioane de lei anual. Deși este o organizație fără scop lucrativ, Biserica Ortodoxă Română a avut un excedent bugetar de peste 33 de milioane de lei pe anul 2014, respectiv 7,5 milioane de euro.

Prin propunerea legislativă se elimină o parte dintre privilegiile acordate excesiv de către stat cultelor religioase, în special BOR. Societatea românească este în tot mai mare măsură profund nemulțumită de modul în care statul scutește cultele religioase de la  plata impozitelor, în timp ce Guvernul reclamă anual faptul că nu poate aloca majorări substanțiale pentru educație, sănătate, cercetare, teme sociale, din lipsă de fonduri.

Propunerea legislativă a fost înregistrată astăzi la Senat, ca primă cameră a parlamentului sesizată, cu numărul 665/07.02.2015”, mai scrie deputatul Remus Cernea pe blog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri