Proiect de lege: Delfinariul din Constanţa ar putea fi închis

Data publicării:
delfini-constanta-dresori-facebook-delfinariu

Ni-Ni şi Chen-Chen nu par deloc deprimaţi. Ba chiar sunt dornici de încă o reprezentaţie reuşită. Nici antrenorii lor nu-şi fac griji. Spun că cei doi delfini s-au născut şi au crescut în captivitate şi s-au adaptat greu sau chiar n-ar putea supravieţui în mediul lor natural.

„Delfinii la noi, aici, n-au fost niciodată depresivi, e un cuvânt cam greu, ca sa zic aşa, nici supăraţi n-au fost”, spune Florin Alexandru Mazilu, antrenor la Delfinariu.

„A ţine un delfin într-un spaţiu strâmt de 100, maximum 200 de metri lungime, reprezintă un act de cruzime. Delfinii suferă foarte mult atunci când sunt luaţi în captivitate”, spune Remus Cernea, deputat independent.

Deputatul spune că delfinii înoată cel puţin 70 de kilometri pe zi, iar în bazinele din spaţiile de agrement se simt precum un om într-o cuşcă. De aceea, Remus Cernea propune desfiinţarea delfinariului.

Îşi va putea continua activitatea cu delfinii existenţi, dar nu va mai putea aduce alţi noi delfini. Amuzamentul oamenilor nu se poate baza pe suferinţa acestor fiinţe”, a afirmat Remus Cernea.

El dă exemplu cazul celebrului delfin Flipper, care s-ar fi sinucis în captivitate din cauza depresiei. Specialiştii îl contrazic, însă.

„Nu este cazul unui delfin ţinut în captivitate care nu ştie altceva. Care nu ştie să mănânce decât peşte mort din mâna dresorului, care nu vânează şi care are, parcă, dorinţa de comunicare cu omul”, spune Adrian Bâlba, directorul Complexului Muzeal al Ştiinţelor Naturii.

În plus, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii spune ca vrea să mai aducă un delfin, după ce bazinul va fi modernizat.

Proiectul lui Remus Cernea va intra în dezbatere săptămâna viitoare. Nu este prima propunere legislativă de acest tip a deputatului. La începutul anului trecut, parlamentarul cerea să fie stabilit prin lege ca delfinii sa fie recunoscuţi drept persoane non-umane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri