PROIECT. Din 2013 nu se va mai fuma în baruri, cluburi, taxiuri sau locuri de joacă

Data publicării:
15122012 20m 20legi 20fumat-38836

O imagine care înspăimântă, un avertisment scris cu litere cât mai mari şi o culoare ternă. Aşa arată de la 1 decembrie pachetele de ţigări din Australia. Culori cât mai vii, un design atrăgător şi, doar în jumătatea de jos a pachetului, o fotografie şi un avertisment. Aşa arată ţigările în România.

De săptămâna viitoare lucrurile se vor schimba. Comisia Europeană vrea să adopte o directivă prin care avertismentele de pe pachetele de ţigări vor deveni mai mari, pentru a le fac mai vizibile şi, ca o premieră pentru Europa, producătorii nu vor mai putea fabrica ţigări cu anumite arome.

Un studiu realizat de români anul acesta a arătat impactul pe care îl are imaginea pachetului de ţigări asupra noastră.

În cazul în care aspectul este banal, reacţiile în creier sunt minime. În schimb, această imagine stârneşte la fumători reacţii de respingere a ţigărilor. De aici şi ideea măririi fotografiilor.

Chiar dacă România a fost printre primele ţări din Europa care a impus apariţia acestor imagini pe pachete, de atunci a rămas în urmă.

„Lucurile au stagnat pentru că au mai rămas strict probleme care trebuiau reglementate de către Parlament. Or, vechiul Parlament pur si simplu a ţinut legea la sertar un an şi jumătate în ciuda presiunilor internaţionale, în ciuda unui bun simţ, adică toate ţările din UE adoptă aceste legi”, declară Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional antifumat.

Astfel, în 2013 ar putea fi adoptată în final legea care interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise. Fără excepţie, fie că vorbim de restaurante, baruri sau cluburi. Aşa cum se întâmplă inclusiv la vecinii bulgari şi unguri. Ba mai mult, aprinderea unei ţigări chiar în taxiuri ar putea fi interzisă.

„Taxiul, maşina de serviciu, autobuzul reprezintă locul de muncă al unor oameni. Or, la locul de muncă fumatul este interzis”, explică Magda Ciobanu.

O prevedere care îi nemulţumeşte pe taximetriştii fumatori şi pe clienţii lor.

„E problema mea că fumez sau nu fumez. Şi în taxiul meu cred că am tot dreptul să fumez”, spune un taximetrist.

O altă măsură cerută de cei care vor legi mai stricte este interzicerea fumatului chiar şi în aer liber, în parcuri unde sunt amenajate locuri de joacă pentru copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri