PROIECT. O palmă dată copilului va costa părintele 5.000 de lei

Data publicării:
05122012 20lege-37013

Ministerul Muncii, iniţiatorul noii legi de Protecţie a Copilului, susţine că actul normativ ar urma să stopeze abuzurile comise asupra minorilor. Cu amenzi, dacă este necesar.

De exemplu, vizaţi sunt părinţii care-şi lovesc copiii. O singură palmă ar putea să-i coste până la 5.000 de lei. Oamenii par să fie de acord cu metodele prin care statul vrea să-i dezveţe pe adulţi de zicala că bătaia e rupta din Rai.

„E un proiect bun. Nu ar trebui încurajată violenţa”, consideră o doamnă.

Potrivit noii legi, nici cadrele didactice care comit abuzuri nu trebuie să scape de amenzi. Pentru injurii şi pedepse corporale la clasă ar putea plăti chiar şi 2.500 de lei.

Psihologii spun că noua lege ar putea să descurajeze astfel de comportamente:

„Există părinţi care-şi aduc copiii pentru terapie să regleze nişte probleme de comportament sau de atitudine la şcoală.Orice iniţiativă legislativă care este menită să descurajeze abuzul asupra copiilor este binevenită”, spune Monica Doroftei, psiholog.

Autorizație pentru a-ți face copilul vedetă

Noua lege a Protecţiei Copilului condiţionează şi apariţia celor mici în spectacole sau reclame. Părinţii ar putea avea nevoie de autorizaţie de stat pentru a-şi face copilul vedetă.

De asemenea, părinţii care pleacă peste hotare şi nu numesc un tutore legal al copilului rămas acasă ar putea plăti până la 1.000 de lei amendă.

Statul a gândit un act normativ însă recunoaşte că nu are oameni suficienţi care să sesizeze şi să aplice sancţiuni în astfel de situaţii.

„Ştim că este o perioadă dificilă. Peste tot există deficit de personal şi e clar că sistemul social nu face excepţie. Însă cei care-au rămas trebuie, într-adevăr, să asigure respectarea legii, aşa cum este ea aprobată”, spune Elena Tudor, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Legea Protecţiei Copilului este în dezbatere publică de mai bine de un an. Pentru a putea fi aplicat, actul normativ mai trebuie să primească avizul Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri