Proiect unic în România, demarat de Principele Nicolae: „Într-o noapte am avut un vis”

Data publicării:
bd044d6811b269e87ed89cdb039be2058873252d

Împreună cu Asociația Curtea Veche faceți vizite școlilor din zonele rurale defavorizate din toată țara pentru a dărui „Cărțile copilăriei” elevilor care nu au posibilitatea de a cumpăra sau împrumuta de la biblioteci cărți potrivite vârstei lor. Care este situația elevilor din acest punct de vedere, cum sunteți primit de copii?

În România situaţia privind nivelul lecturii şi al alfabetizării este îngrijorătoare comparativ cu alte ţări europene. Peste 53% dintre români au probleme cu cititul, se cheltuie doar 4 euro pe cap de locuitor pentru cărţi, în timp ce media în Europa este de 100 euro pe cap de locuitor. Am întâlnit copii care la vârsta de 10 ani nu ştiu să citească, copii care au crescut în case unde nu există cărţi sau copii care au primit prima carte din viaţa lor prin intermediul Asociaţiei Curtea Veche. În deplasările pe care le facem în ţară avem parte de o primire foarte călduroasă, copiii ne întâmpină îmbrăcaţi în costume naţionale, cu tradiţionala pâine şi sare. 

Am aflat că în luna aprilie veți susține un tur ciclist caritabil unic în România, „Cărțile copilăriei pe bicicletă”, pentru a susține cauza Asociației Curtea Veche de promovare a lecturii la nivel național. De unde a pornit ideea acestui proiect și care sunt obiectivele pe care vi le-ați propus?

Ideea a luat naştere în luna aprilie a anului trecut când Asociaţia Curtea Veche trebuia să strângă fonduri şi să aibă vizibilitate pentru a-şi desfăşura proiectele de promovare a lecturii. Am refuzat să organizăm un bal sau un dineu aşa cum orice ONG obişnuieste să facă. Credem că aceste evenimente ar fi fost prea restrictive pentru obiectivele noastre de a încuraja lectura la nivel naţional. După o lună în care am încercat să găsesc un eveniment potrivit, într-o noapte am avut un vis, de atunci timp de patru săptămâni la rând am avut acelaşi vis. În mod cert trebuia să fie un semn, astfel că am început să analizez visul respectiv. Ceea ce vă pot spune legat de acesta este că pedalam prin România. După o analiză amplă, am venit în faţa colegilor mei din asociaţie cu proiectul turului ciclist caritabil. Toţi au văzut ideea ca fiind una ieşită din comun, dar în acelaşi timp ca fiind una inedită şi diferită, care poate să ajute la promovarea lecturii la nivel naţional şi la strângerea de fonduri.

Sunteți cu adevărat un pasionat al sportului și ați practicat de-a lungul timpului fotbal, cricket, rugby, tenis, canoe. Totuși, ați ales să parcurgeți peste 1.000 de kilometri pe bicicletă, din Sighetu Marmației până în Constanța. De cât timp vă antrenați și cum vă pregătiți fizic pentru această provocare?

Am început să mă antrenez în luna iunie a anului trecut până în iarnă, când, din nefericire, antrenamentul a fost puţin mai dificil din cauza unor leziuni care mă supărau. Cu toate acestea, continui să mă antrenez încurajat fiind de echipa Asociaţiei Curtea Veche şi de campionul naţional la ciclism, Alex Ciocan. Antrenamentele mele au fost variate, de la alergat la ciclism pe asfalt sau sală. Indiferent de numărul zilelor de antrenament pe care le dedic, pot să spun că este cea mai grea provocare de până acum.

Alături de Alteța Voastră Regală, în sprijinul aceleiași cauze, este și campionul național la ciclism, Alex Ciocan. Vă antrenați împreună, cum decurge această colaborare?

Alex a fost un mare sprijin pentru mine de când a intrat în echipa noastră şi mi-a oferit sfaturi potrivite în ceea ce priveşte acest sport. Alături de Alex am început să mă antrenez şi sper să continui în acelaşi ritm pentru că sunt şi alte responsabilităţi care mă ţin puţin departe de antrenament.

Proiectul „Cărțile copilăriei pe bicicletă” este unic în România, cât sprijin ați obținut din partea autorităților locale și a sponsorilor?

Este destul de dificil să organizezi un astfel de eveniment mai ales când trebuie să atragi sponsori şi să convingi autorităţile locale să te susţină. Orice organizator de evenimente poate confirma acest lucru. Cei care s-au alăturat demersului nostru au fost un ajutor real pentru noi, de la echipa medicală până la toate companiile care ne sprijnă în acest proiect. Împreună cu membrii asociaţiei suntem recunoscători tuturor celor ce se implică şi ne ajută în acest demers.

Cum credeți că este privită inițiativa Alteței Voastre Regale de către comunitățile de cicliști, credeți că vi se vor alătura pe traseu?

Sper din toată inima ca membrii comunităţilor cicliste din România să se alăture initiaţivei noastre, să pedalăm împreună pe parcursul turului ciclist caritabil „Cărţile copilăriei pe bicicletă”! Îmi place să cred că este o mare şansă să le arătăm tuturor românilor cât de extinsă este comunitatea cicliştilor. Prin intermediul acestui eveniment putem atrage atenţia asupra creării de piste pentru biciclete precum şi de întărire a siguranţei bicicliştilor în trafic. Este un mare prilej pentru toată lumea să ne ajute să strângem fonduri şi să promovăm lectura şi sportul la nivel naţional, să putem schimba în bine viitorul copiilor noştri. Cei care doresc să ni se alăture o pot face în fiecare etapă. Puteţi afla mai multe informaţii legate de participare şi program accesând site-ul: www.asociatiacurteaveche.ro/pebicicleta. 

Alteţa Voastră Regală, povestiți-ne un pic despre întoarcerea în România, când și cum ați luat decizia de a reveni în țară?

Stabilirea în România a fost o decizie delicată, pe care am luat-o de-a lungul unei perioade lungi de timp. Am început să mă gândesc la acest lucru în 2007 când mi-am dat seama că trebuie să iau o decizie rapidă legată de viaţa, familia şi moştenirea mea. Din 2007 până în aprilie 2010 am venit în România de mai multe ori, am fost în Elveţia, în vizită la Majestăţile Lor, am discutat cu familia şi cu prietenii despre România, despre rolul şi viitorul meu, despre importanţa Familiei Regale a României. Acum pot afirma cu tărie că mi-am găsit drumul în viaţă, mi-am împlinit destinul şi sunt foarte fericit. Mă bucur că mi s-a oferit şansa să contribui, alături de generaţia din care fac parte, la schimbarea în bine și la consolidarea societăţii.

De aproape un an de zile vă implicați în diverse cauze sociale și sunteți activ în susținerea proiectelor Asociației Curtea Veche. În luna iulie a anului trecut ați oferit acestui ONG Înaltul Patronaj al Alteței Voastre Regale. Ce v-a convins să acordați acest titlu de recunoaștere?

Asociaţia Curtea Veche a luat naştere ca răspuns la eforturile realizate de Curtea Veche Publishing în promovarea programului naţional de lectură „Cărţile copilăriei”. Anterior implicării mele în activitatea desfăşurată de Asociaţia Curtea Veche am lucrat ca manager de proiect în cadrul Curtea Veche Publishing, unde am avut ocazia să promovez lectura prin intermediul colecţiei „Cărţile copilăriei”. După ce am analizat impactul discuţiilor avute cu profesori, elevi şi părinţi, am realizat că nu există un progres real în afara școlii, de aceea am hotărât să înfiinţăm o asociaţie care acum ne permite să avem un impact la scară largă prin cluburile de lectura înfiinţate în comunităţi. În cadrul acestora, copiii au ocazia să discute pe baza cărţilor, să citească şi să participe la activităţi de teatru care le stimulează imaginaţia şi bucuria de a citi. Asociaţia Curtea Veche a luat naştere în mod oficial în luna martie 2014, moment în care am început să mă ocup de coordonarea întregii activităţi. 

Vreau să mulţumesc echipei Digi24 pentru tot sprijinul de care dă dovadă în promovarea activităţilor Asociaţiei Curtea Veche. Vă multumesc pentru că sunteţi prezenţi la donaţiile de carte pe care le organizăm în ţară. Doar cu ajutorul fiecaruia dintre voi putem să facem o schimbare pozitivă în societate pentru un viitor mai optimist realizat prin sport şi educaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri