Proiectul privind disponibilizările a fost retras de pe site-ul Ministerului Economiei

Data publicării:
28 2002balan-52075

Actualizare 11.20. Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul respectiv.

O conferinţă de presă va avea loc la sediul ministerului, la ora 12.00.

Digi24 şi digi24.ro au transmisLIVE această conferinţă.

Actualizare 10.45. Ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă s-a arătat surprins de rumoarea creată în jurul acestui proiect postat pe site-ul Ministerului Eonomiei.

Potrivit lui Constantin Niţă, acest proiect există încă din 2006 şi este înnnoit în fiecare an de către miniştri şi reprezentanţii Ministerului Economiei.

Niţă a declarat că nu înţelege vâlva din jurul acestui proiect în condiţiile în care situaţia din companiile de stat există de ani de zile.

Ponta: Proiectul nu a fost prezentat Guvernului

Miercuri, pe site-ul Ministerului Economiei a apărut acest proiect prin care se crea baza legală pentru a se face disponibilizări în 16 companii din domeniul energiei care merg şi acum pe pierdere.

Acest proiect se află şi astăzi pe site-ul ministerului.

Premierul a spus că acest proiect există încă din 2006. El a fost amânat însă prin diverse ordonanţe de urgenţă.

Într-un comunicat transmis, joi dimineaţa, în legătură cu informaţiile privind „un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie”, Guvernul a transmis că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116 din 2006.

„Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului”, informează Executivul.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, la Guvern, că este autorizat să declare doar că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua „disponibilizări ample” de personal în companii de stat, dar a precizat că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că anul 2013 „va fi diferit”.

Ministrul a adăugat că cele 16 companii din anexa ordonanţei sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizări.

Întrebat de jurnalişti de ce premierul Victor Ponta a declarat că nu are cunoştinţă de un astfel de proiect de ordonanţă, Vosganian a răspus că textul era unul de dezbatere, nu a „ieşit” din Ministerul Economiei şi nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel că urma să fie depus pe masa premierului după ce şi ceilalţi iniţiatori îşi exprimau acceptul.

Sistemul de protecţie socială a angajaţilor din companii de stat incluse într-un proces de restructurare a fost reglementat în 2006 şi extins ulterior, în 2009, deoarece Guvernul a pregătit atunci o nouă listă de concedieri, iar pentru acordarea plăţilor compensatorii era nevoie de un cadrul legal.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă al Cabinetului actual este prevăzut în mod clar că prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite societăţile care pot efectua concedieri colective şi numărul de salariaţi „ce urmează să fie disponibilizaţi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri