Proiectul salarizării bugetarilor, contestat de magistrați

Data publicării:
ciocan justitie ciocanel sentinta judecatori foto facebook elena udrea 21 08 2015

„Acest proiect nesocotește flagrant justificarea lui, adică efectuarea unor corecții în sistemul de salarizare din fondurile publice și consolidarea colaborării cu partenerii sociali, prin parteneriat și transparență”, a precizat judecătoarea Gabriela Baltag într-un comunicat de presă.

De asemenea, președinta AMR a spus că ultimul său demers, realizat în domeniul salarizării și materializat prin petiția înregistrată Ministerul Muncii, a fost urmat de transmiterea, fără nicio rezolvare, a acestei petiții către Ministerul Justiției, cu mențiunea că este 'instituție competentă în soluționarea aspectelor sesizate'.

„Înțelegem să invocăm faptul că instituția spre care au fost redirecționate cererile noastre, respectiv Ministerul Justiției, nu are forța legislativă corespunzătoare, dar, mai ales, a dovedit constant, în ce îi privește pe judecători, o conduită obtuză și refractară la remedierea tuturor disfuncțiilor ce i-au fost aduse la cunoștință, în mod permanent. În acest sens, interpretarea limitată sau, mai exact, refuzul aplicării de către Ministerul Justiției a Legii nr. 71/2015, act normativ asumat, ca atare, de toți ceilalți ordonatori principali de credite din sistemul judiciar, reprezintă o cauză directă a marginalizării și umilirii personalului de la judecătorii, tribunale și curți de apel” a mai spus președinta AMR.

Totodată, judecătoarea Gabriela Baltag a atras atenția că sistemul judiciar este „căpușat” de funcții asimilate judecătorilor și procurorilor, ca statut, existente în mod generos în cadrul Ministerului Justiției, Institutului Național al Magistraturii, Școlii Naționale de Grefieri și Consiliului Superior al Magistraturii, funcții care sunt salarizate la nivelul structurilor speciale de parchet sau prin raportare la cele mai înalte funcții de conducere din instanțe și parchete, în condițiile în care „activitatea beneficiarilor acestora nu înseamnă înfăptuirea actului de justiție”.

Asociația Magistraților din România a solicita încetarea oricăror practicii preferențiale, promovate cu intenția de a „învrăjbi categoriile profesionale bugetare”.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri