Promisiune pentru Cinema Favorit: Mall cultural în loc de ruine

Data publicării:
favorit

O sală de spectacole care se poate transforma în teatru sau cinema, o bibliotecă, două spaţii multifuncţionale de conferinţe şi o cafenea. Aşa ar urma să arate singurul mall cultural din Bucureşti, care va rezulta din refacerea Cinematografului Favorit.

Clădirea este astfel gândită încât pe faţada principală va avea un mesh (un anumit tip de ecran, n.r.) pe care se va putea viziona un spectacol care este la interior”, a spus Marcel Bera, arhitectul şef al Sectorului 6.

De 40 de ani, clădirea nu a fost reabilitată. Abandonată la începutul anilor '90, a devenit o ruină şi adăpost pentru oamenii străzii şi animalele fără stăpân. Lucrările vor costa, conform estimărilor, aproximativ opt milioane de euro.

Se adaugă şi un etaj, la ceea ce există. Structura este deosebită şi, v-am pus, şi învelitoarea este o tablă de zinc care are o formă curbată, mai ciudată, o formă organică, adică nu putem vorbi de o construcţie obişnuită la care preţul pe metru pătrat este stabilit între atât şi atât. Se doreşte, pe lângă construcţia în sine, să avem şi o dotare interioară pentru vremea actuală”, a mai spus Marcel Bera.

Proiectul există din 2013, însă abia acum RomâniaFilm a acceptat să cedeze administraţiei locale clădirea. O victorie la care a contribuit decisiv grupul de iniţiativă Favorit, format din locuitori din cartier, care de cinci ani fac presiuni asupra autorităţilor.

Am ales calea de a merge pas cu pas, legal, şi nu calea de protest în faţa primăriei sau a Ministerului Culturii sau a RomâniaFilm. Pas cu pas însemnând faptul că am făcut nenumărate petiţii către autorităţile locale care, până la urmă, au înţeles ce vrem”, a afirmat Maria Trică, membru al Grupului Iniţiativa Favorit.

Unii dintre locatarii zonei sunt încă pesimişti.

„Câte s-au zvonit în ultimii 15 ani... Ba că vrea să fie un complex comercial, ba că nu ştiu ce. Nu mai cred nimic”, spune un locuitor din zonă.

„Să dea Dumnezeu, altceva ce pot să spun? Primăria zice multe, dar, de făcut, mai puţin”, spune o bucureşteancă.

Lucrările ar urma să înceapă anul viitor, potrivit reprezentanţilor primăriei de sector, iar noua clădire va fi gata în aproximativ trei ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri