Propaganda ISIS, monitorizată în România

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto--

„Au fost monitorizate activităţile de propagandă, de prozelitism şi radicalizare desfăşurate de adepţi ai unor entităţi extremiste pe teritoriul ţării şi fenomenele de izolare a unor cetăţeni români cu preocupări pe linia confecţionării de arme artizanale şi materiale explozive”, spune șefa interimară a DIICOT.

Pericolul terorist în România s-a amplificat anul trecut, odată cu apariţia Statului Islamic care a proclamat Califatul în Siria şi Irak. Riscul e cu atât mai mare cu cât noua organizaţie fundamentalistă foloseşte toate tehnicile moderne de comunicare, în special internetul şi reţelele de socializare. Rezulatul: cel puţin 6.000 de europeni s-au alăturat Statului Islamic, însă numărul real poate fi mult mai mare.

S-a constatat că expunerea la violenţă, experienţa de luptă dobândită, îndoctrinarea fundamentalistă şi, mai ales, menţinerea conexiunilor cu diverse entităţi teroriste creează premisele favorabile ca aceste persoane, după întoarcerea în ţările de origine, să devină factori de risc”, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Autorităţile din toată Europa sunt în alertă, mai ales după ce atacul terorist de la redacţia revistei franceze de satiră Charlie Hebdo a dovedit vulnerabilitatea în faţa noului tip de terorism. Unul dintre autorii masacrului, recent întors din Siria, a reuşit să-şi îndeplinească misiunea în Franța.

Un număr semnificativ dintre aceste persoane se implică în acţiuni teroriste, radicalizare, recrutare de noi adepţi, sprijin financiar-logistic şi organizarea unor transporturi cu ajutoare şi echipamente”, a mai spus Sorin Sava.

În România, dintre 32 de dosare în care s-au făcut investigaţii, doar unul a fost un pericol real pentru siguranţa statului. Este vorba de un arădean, de 24 de ani, care a fabricat acasă trei bombe. Pe una a detonat-o în apropierea localităţii Ghioroc, din judeţul Timiş, pentru a o testa, iar pe celelate două a încercat să le vândă.

Investigaţiile au arătat că bărbatul era pasionat de jocurile militare pe calculator, de unde şi fascinaţia sa pentru dispozitivele explozive.Tânărul şi alţi trei complici sunt judecaţi pentru terorism. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri