Protest cu butoaie și vuvuzele în Portul Constanța. Radu Mazăre a participat la negocieri

Data publicării:
protest port

Aproximativ 300 de angajaţi ai Portului Constanţa s-au adunat în faţa Gării Maritime la 7 dimineaţa. Pe lângă butoaie şi vuvuzele, protestul a fost animat şi de pe apă - sirena unui remorcher a sunat aproape încontinuu.

Sindicaliștii se tem pentru locurile lor de muncă, dar şi pentru viitorul Portului Constanţa.

„Portul Constanţa şi aşa are cele mai mari tarife, aproape, din Europa. Dacă noi vrem tarife mari, o să stăm să ne uităm la un port gol, în care n-or să mai fie vapoare, n-o să mai fie marfă şi n-o să mai fie nici lucrători”, a spus Mircea Burlacu, lider FNSP.

„Ne temem pentru locurile de muncă, ne temem pentru familiile noastre”, a spus unul dintre angajați.

„Primarul de la Cernavodă, să ceară şi el centrala nucleară, nu? Că-i la el, în curtea lui. Ce, aia a fost făcută cu banii locuitorilor din Cernavodă? Tot cu banii ţării a fost, nu?”, a adăugat un alt protestatar.

„Consiliul Local va căpăta o putere mai mare şi ne e teamă că va interveni în managementul Companiei. Avem experienţa anilor trecuţi, în care s-au făcut disponibilizări fără voia noastră”, a declarat Ştefan Grigorie, vicepreşedinte Sindicatul APC.

Dacă Guvernul nu renunţă la intenţia de a transforma Primăria Constanţa în acţionarul majoritar al portului, sindicaliştii ameninţă că vor muta protestele în faţa primăriei şi vor bloca activitatea în port. În prezent, aici mai lucrează, potrivit estimărilor făcute de sindicate, doar 12.000 de angajaţi, faţă de peste 50.000, câţi erau înainte de caderea comunismului.

În fiecare dimineaţă, până miercuri inclusiv, sute de sindicaliști vor continua protestele, în Gara Maritimă.

Primarul Radu Mazare a anunţat că la preluarea acţiunilor va impune mărirea taxelor pentru operatori. Din punctul de vedere al sindicaliștilor, orice mărire de taxe ar duce la scăderea traficului de mărfuri. Aceasta fiind principala sursă de venit a portului, s-ar ajunge la imposibilitatea de plată a salariilor și implicit la disponibilizări.

Oamenii spun că suspendă lucrul timp de două ore, în decurs de trei zile - luni, marti si miercuri - pentru că este ultima săptămână din campania electorală, dar protestele vor fi reluate după europarlamentare. Ultimul protest de pe platforma portuara a fost organizat în primăvara anului 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri