Protest Greenpeace la Pungești. Activiștii care au blocat accesul la șantierul Chevron au fost sancţionaţi de Jandarmerie cu avertismente scrise

Data publicării:
chevroni

ACTUALIZARE 21 dintre cei 25 de activişti ai organizaţiei Greenpeace care protestau la Pungeşti au fost sancţionaţi de Jandarmerie după ce s-au legat de garduri și au refuzat să părăsească zona, chiar dacă au fost somați să plece de lângă sonda instalată de cei de la Chevron.

Sancţiunile date de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui constă în avertismente scrise.

***

Luni, ora 8 dimineaţa. 25 de activişti Greenpeace blochează accesul în șantierul Chevron. Sunt reprezentanţi ai organizaţiei din România, Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Noi vrem ca Chevron să îşi oprească activitatea în România şi să părăsească această ţară, pentru că metodele lor sunt periculoase pentru mediul înconjurător şi pentru comunitate”, spune activistul ceh Jan Rovensky.

Îmi doresc ca Guvernul să oprească această activitate pentru că afectează mediul înconjurător şi este împotriva voinţei localnicilor”, spune și Andreas Howack, activist Greenpeace Germania.

Fracturarea hidraulică este una dintre cele mai nocive, iar ceea ce se întâmplă aici, chiar dacă se numeşte explorare urmată de exploatare, este de fapt acelaşi sistem”, este de părere Laurenţiu Ciocîrlan, coordonator de campanii al Greenpeace România.

Peter Svitek a venit din Slovacia. Are 34 de ani, e inginer IT şi de 10 ani este membru al Greenpeace. „Dacă mă uit la acest frumos loc, văd natura frumoasă, văd stilul de viață liniștit de aici și vreau să ajut şi să salvez acest spațiu”, spune el.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei exploatatoare Chevron au transmis că „Chevron Romania Exploration and Production este la curent cu protestele care au loc în Siliștea, comuna Pungești, județul Vaslui. Chevron respectă dreptul persoanelor de a-și exprima punctul de vedere, însă considerăm că acesta trebuie exercitat în limitele legii.

Mult mai fermi au fost jandarmii. După ce i-au legitimat pe toți activiștii Greenpeace, i-au anunțat că îi vor amenda dacă nu pleacă din zonă.

În funcţie de evoluţia situaţiei operative din zona de responsabilitate, vor fi aplicate măsurile legale care sunt prevăzute de actele normative în vigoare”, spune Lucian Modoranu, purtătorul de cuvând al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.

Activiştii sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste şi susţin că nu au nevoie de o autorizaţie specială pentru a proteja mediul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri