Proteste anticorupție. Jandarmii au „urcat” pe trotuar marșul pentru apărarea justiţiei

Data actualizării: Data publicării:
protest trotuar

Protest anticorupţie în Capitală. Aproape 1.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a susţine activitatea DNA şi independenţa justiţiei. Protestul nu a fost lipsit de incidente. Mai mulţi oameni i-au huiduit pe jandarmi pentru că nu i-au lăsat să coboare de pe trotuar şi să ocupe o bandă de circulaţie.

ACTUALIZARE 23:40 - Protestul „Apărarea justiţiei independente” - la care au luat parte peste 400 de oameni - s-a încheiat în faţa DNA, duminică seară, după aproximativ patru ore. Manifestanţii au parcurs traseul Piaţa Victorie - Piaţa Romană - Universitate - Piaţa Unirii, scandând „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, „Rezistăm, nu cedăm”, „Susţinem DNA”, „DNA să vină să vă ia”. Ei au mers pe trotuar, nefiind lăsaţi de către jandarmi să meargă pe carosabil, şi s-au aşezat pe jos, în mai multe intersecţii, scandând „Vrem o bandă” sau „Jandarmeria apără hoţia”.

În apropierea sediului DNA, în timpul deplasării coloanei de manifestanți, un protestatar a fost imobilizat de jandarmi și dus la secția de poliție pentru a fi sancționat, după ce a manifestat reticență față de recomandările forțelor de ordine care supravegheau coloana aflată în drum spre sediul DNA.

„În fața sediului DNA, jandarmii au făcut un cordon de ordine pentru a dirija coloana de manifestanți către trotuarul de vizavi al instituției și o persoană a devenit recalcitrantă, nedorind să respecte indicațiile jandarmilor. Bărbatul a incitat și alte persoane la violență și reacția jandarmilor a fost aceea de a imobiliza persoana, întrucât devenea violentă, și conducerea acesteia la cea mai apropiată secție de poliție, unde vor fi luate măsurile de sancționare”, a declarat pentru Agerpres Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. 

Manifestaţia s-a încheiat după ora 23:00. În intervalul în care protestatarii s-au aflat la DNA, circulaţia a fost blocată pe strada Ştirbei Vodă.

O parte dintre protestatari au mers în fața Primăriei Capitalei unde i-au cerut demisia Gabrielei Firea, primarul general al Bucureștiului.


ACTUALIZARE 21:25 - Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 400, pe traseul de la Piaţa Victoriei spre sediul DNA.

Ajunşi pe bulevardul Magheru, la intersecţia cu strada George Enescu, o parte dintre manifestanţi s-au aşezat pe jos, unde au stat preţ de câteva minute, strigând „Rezistăm, nu cedăm”, „Luptăm, luptăm şi câştigăm”, „Susţinem DNA”, „Fără prag”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”.

Ei au scandat, de asemenea, „Vrem o bandă”, referindu-se la solicitarea adresată jandarmilor de a-i lăsa să circule pe o bandă a bulevardului, şi nu doar pe trotuar. De altfel, au avut loc mici altercaţii între jandarmi şi protestatari, cărora le-a fost împiedicat accesul pe carosabil. Ei au scandat „Ruşine Carmen Dan”, „Jandarmeria apără hoţia”.


ACTUALIZARE 20:45 - Manifestanţii din Piaţa Victoriei au plecat spre sediul DNA, numărul acestora ajungând la aproximativ 200. Oamenii scandeză „DNA să vină să vă ia”, „Haideţi cu noi”, „PSD, ciuma roşie”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”.


ACTUALIZARE 20:20 - Sunt aproape 200 de persoane în fața Guvernului. Oamenii fluieră şi sacndează „Hoţii”, „Codruţa, susţinem DNA”, „PSD, ciuma roşie”, „DNA să vină să vă ia”. Ei au pancarte cu mesaje precum „Justiţia e dreptul fiecăruia la sănătate morală”, „Susţinem LCK”, „Mustaţa de la Tel Drum, hai la DNA”. 

Jandarmii au delimitat cu garduri zona în care se află protestatarii.


La această oră, în Piaţa Victoriei sunt aproximativ 100 de persoane, care fluieră şi strigă „Hoţilor”, iar pe o pancartă se poate citi „Justiţia e dreptul fiecăruia la sănătate  morală”. De asemenea, un protestatar bate în tobe.

Protestatarii ar urma să plece în marş pe traseul Piaţa Romană - Universitate - Piața Unirii - Ministerul Justiţiei, cu punct final DNA. 

Manifestaţia a fost convocată pe Facebook. „Penalii din politică au declanşat atacul final pentru blocarea DNA. Primul subiect major pus pe agenda publică de noul guvern vizează vechea preocupare a infractorilor şi inculpaţilor din politică: Decapitarea DNA. Atacul a fost declanşat luni de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub pretextul unui nou control la DNA. A fost amplificat la televiziunile şi în ziarele cu patroni condamnaţi sau inculpaţi care au interese comune cu polticienii corupţi unde s-a declanşat o campanie de denigrare a conducerii DNA. Aceste demers este împotriva interesului public de continuare a operaţiunilor care combat corupţia şi afectează grav principiul independenţei Justiţiei”, spun organizatorii, susţinând că nu vor accepta blocarea DNA.

Organizatorii protestului mai spun că are loc "un nou asalt asupra DNA, într-un context mai grav decât până acum pentru că politicienii penali au depăşit bariere importante". 

„Ieşim iar în stradă pentru a suţine independenţa Justiţiei, pentru a susţine DNA şi pentru a arăta mafioţilor că nu pot trece peste bariera rezistenţei oamenilor cinstiţi”, au mai transmis organizatorii protestului, conform News.ro.

Câteva sute de persoane au protestat şi în 2 iulie, în Piaţa Victoriei, de unde au mers în marş până în Piaţa Constituţiei. Protestul „Împreună salvăm ţara de corupţi” a fost generat, conform organizatorilor, de „enorma dezamăgire” reprezentată de numirea noului prim-ministru, dar şi de mai multe decizii ale Curţii Constituţionale a României, precum decizia de constituţionalitate a desfiinţării noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi desfiinţarea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri