Proteste faţă de regionalizare. 21 de persoane demonstrează, zilnic, în faţa prefecturii Covasna

Data publicării:
covasna

Înarmaţi cu pancarte şi cu drapeluri ale Ţinutului Secuiesc, ei vor să atragă atenţia asupra nedreptăţilor la care consideră că vor fi supuşi dacă regionalizarea se va finaliza.

Cei 21 de protestatari vor propriul stat, cu limbă, autonomie, simboluri şi guvernare proprie.

„Toate proiectele de regionalizare pe care le-am văzut sunt împotriva noastră. Este, cu ghilimele, un atentat împotriva Ţinutului Secuiesc. Noi nu suntem de acord cu faptul ca Ţinutul Secuiesc să facă parte dintr-o regiune în care vom fi minoritari", spune Sánta Imre, preşedintele CNMT Sfântu Gheorghe.

La protest a venit şi preşedintele Partidului Popular Maghiar, filiala Sfântu Gheorghe. Acesta susţine că cele mai mari probleme pe care le are comunitatea secuiască sunt de ordin economic şi că integritatea Ţinutului Secuiesc ar fi singura soluţie pentru rezolvarea lor.

„Noi am vrea ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să fie într-o regiune, din cauză că Braşovul şi Sibiul, în ultimii ani, din Regiunea Centru au atras prea multe fonduri. Avem nevoie de autonomie culturală, să ne folosim simbolurile noastre, peste 50% dintre elevii maghiari nu reuşesc la bacalaureat, limba romana trebuie predată ca o limbă străină”, afirmă Nemes Előd, preşedintele PPMT Covasna.

Protestul din faţa prefecturii Covasna va continua toată săptămâna, zilnic, între orele 17.00 şi 19.00, urmând ca în 20 iulie să aibă loc un marş în Sfântu Gheorghe şi în alte 100 de localităţi din Transilvania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri