Protestele de la uzina Dacia au încetat. Producția de mașini a fost reluată

Data publicării:
21032013 20dacia-56086

Actualizare ora 16.00. Primele de Paște și Crăciun vor fi mențiunte, iar orele suplimentare se vor plăti. În ceea ce privește salariile, patronatul acceptat o creștere cu 5%, față de 20% cât au cerut muncitorii.Negocierile între sindicaliștii și patronat se reiau marți. Dacă părțile nu vor ajunge, săptămâna viitoare, la un consens asupra procentului cu care se vor majora salariile, este foarte posibil să se reia protestele.

Oamenii au venit și joi la serviciu, dar au refuzat să muncească. Muncitorii erau nemulţumiţi de noile prevederi ale contractului colectiv de muncă, prin care erau eliminate orele suplimentare şi primele de sărbători.

După ce liderii sindicali au anunțat înțelegerile încheiate, muncitorii au intrat în uzină și producția, întreruptă de două zile, a fost reluată.

Actualizare 14.10. Un lider sindical a confirmat că s-a ajuns la câteva concluzii. Angajații vor primi în continuare primele de Paște și Crăciun, vor beneficia de plata orelor suplimentare, va fi eliminat controlul cu alcooltestul la intrarea și ieșirea din uzină.

Majorarea salariilor este dezbătută în continuare. Se cere o majorare de 25%, dar conducerea ar fi oferit maxim 5%.

Este a doua zi de proteste.

Potrivit noului contract colectiv de muncă, angajaţii uzinei Dacia din Mioveni nu vor mai primi primele de Paşte şi de Crăciun, iar orele suplimentare nu vor mai fi plătite. În plus, oamenii sunt supăraţi că în august, luna în care se opreşte activitatea uzinei şi toţi angajaţii intră în concediu, vor fi plătiţi cu numai 60% din salariu şi nu 85 la sută cât au primit până acum.

În plus, oamenii susţin că se simt exploataţi. Nu sunt de acord cu faptul că patronii francezi au cerut angajaţilor teste de alcoolemie. De asemenea, ei resping controalele amănunţite de la poartă, de fiecare dată când intră sau ies din fabrică. În total, 10 mii de persoane au refuzat astăzi să mai lucreze în fabrica Dacia. Greva a paralizat câteva ore producţia de la Mioveni.

La Uzina Dacia din Mioveni, în fiecare minut se produce câte un autoturism. Prin urmare, numai în primele ore ale zilei, pierderea a fost reprezentată de contravaloarea câtorva sute de maşini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri