Protestul de la Uzinele Govora a avut succes. Luni va fi semnat contractul colectiv de muncă

Data publicării:
govorA

După cinci luni şi 11 zile, în seara asta am reuşit să finalizăm contractul colectiv de muncă, valabil un an de zile. Nimeni nu a câştigat, nimeni nu a pierdut. De fapt avem un mare câştigător, anume fabrica. Sper că în viitor nu se va mai întâmpla să stăm atât de mult în negocieri. Contractul va fi în aceiaşi termeni şi cu o creştere salarială acceptată de angajaţi. Negocierile au decurs foarte greu, dar importantă a finalitatea. Sperăm ca de acum înainte relaţiile să fie cordiale”, a declarat pentru Digi24 liderul de sindicat Adrian Mugioiu. 

La negocierile dintre sindicate şi patronat a participat conducerea poloneză a combinatului, prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Câlea, şi reprezentanţi ai sindicatului "Sodistul".

Discuţiile s-au purtat pe fondul protestelor din ultimele zile şi nu au fost lipsite de evenimente.

Doi dintre angajaţii aflaţi în greva foamei au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar salariaţii aflaţi în faţa pavilionului administrativ al societăţii au forţat intrarea în sediu, unde au avut loc negocierile.

O parte dintre salariaţi au reuşit să pătrundă pe holuri, scandând lozinci împotriva patronatului polonez şi făcând un zgomot infernal, suflând în vuvuzele. Ulterior, în urma intervenţiei Jandarmeriei, angajaţii combinatului s-au calmat, iar ordinea a fost restabilită.

Doi dintre greviştii foamei au avut nevoie de îngrijiri medicale

La un moment dat, liderul de sindicat Adrian Mugioiu, aflat în greva foamei alături de alţi doi angajaţi, a ieşit cu lacrimi în ochi după cinci ore de negocieri, iar ulterior i s-a făcut rău, primind îngrijiri medicale la faţa locului, în ambulanţă. Ulterior, altui grevist al foamei, Ilie Bâlea, i s-a făcut rău şi a leşinat, acesta primind îngrijiri medicale din partea medicilor de pe ambulanţă.

Iniţial, 58 de angajaţi ai combinatului au intrat în greva foamei, însă cei mai mulţi au renunţat la această formă extremă de protest, după ce mai mulţi muncitori cu probleme medicale grave au fost transportaţi la spital din cauza stării precare de sănătate, în final rămânând în grevă doar trei salariaţi, unul dintre ei fiind liderul sindical.

Acţionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varşovia, cu 92,9% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte AVAS, cu 0,68% din titluri. La Uzinele Sodice Govora sunt produse toate tipurile de sare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri