Sari la conținut

Provocare lansată de Dacian Cioloş pentru medici: "Nu mai staţi pe margine!"

 

"Acest guvern de tehnocraţi a fost numit ca urmare a presiunii străzii, după un eveniment aparent fără legătură cu politica, cu intenţia clară de a eşua şi pentru a ridica un pic presiunea de pe clasa politică în vederea alegerilor. În mod concret, palpabil nu se poate face mai nimic, au fost guverne susţinute politic care nu au făcut nimic, majoritatea de altfel. Dar în schimb miniştrii pot face altceva: să nu fie politicieni, să spună adevărul, să vadă lucrurile dincolo de viitorul foarte apropiat în ceea ce îi priveşte.
Atitudinea actualului guvern mi se pare de non-combat, ca şi cum şi-ar fi însuşit scopul pentru care a fost numit, acela de a asigura o tranziţie uşoară, fără evenimente sociale şi, mai ales, fără evenimente politice spre următorul guvern politic”, a declarat într-un interviu pentru ziare.com dr. Sebastian Nicolae Fluieras, medic specialist chirurg la Deva.

În replică, premierul afirmă că aşteaptă implicarea tuturor oamenilor oneşti care vor ca sistemul să se vindece.

Totodată, Cioloş subliniază că nu este suficient ca autoritățile „să spună“ și „să facă“ şi că a venit vremea ca medicii să nu mai stea pe margine.

„Accept această provocare a chirurgului Nicolae Fluieraș dar aștept și implicarea tuturor oamenilor onești care vor ca sistemul să se vindece!
Eu, ca prim-ministru, și sunt convins că și ministrul Sănătății, vom spune tot ce constatăm că este greșit în sistem. Dar nu este suficient să spunem doar ce constatăm, va trebui să propunem și soluții, inclusiv legislative.
De asemenea, nu este suficient ca autoritățile „să spună“ și „să facă“. A venit vremea ca medicii care țin la meseria lor, la demnitatea lor, la pacienți, să nu mai stea pe margine așteptând doar ca alții sau cei „de sus“ să facă. Ei sunt cei care știu cel mai bine cum stau lucrurile și trebuie să aibă forța să o spună, și cu rele dar și cu bune, acolo unde e cazul. Dacă pacientul nu vrea însănătoșirea (în acest caz pacientul fiind sistemul de sănătate), medicul singur (Guvernul în acest caz) nu poate să-l vindece.”