Pseudopestă aviară. Peste 13 tone de carne de pui, puse sub sechestru

Data publicării:
carne pui

Iniţial, conducerea societăţii a explicat că puii posibil infestaţi cu virusul care dă pseudopesta aviară au fost sacrificaţi. Însă nu i-a convins pe inspectorii sanitar-veterinari, care au descoperit că păsările au fost trimise, de fapt, la abatorul din judeţul Vaslui.

Abatorul a fost amendat cu 6.000 de lei pentru că a primit puii, fără că avizele sanitare care însoţeau carnea să fie verificate cu atenţie.

Acum se aşteaptă rezultatele de laborator, care vor stabili dacă puii erau sau nu infectaţi cu virusul care provoacă pseudopesta aviară. Dacă se confirmă, lotul de carne va fi incinerat.

Pseudopesta aviară, cunoscută în anumite zone ca ciuma găinilor, este o boală foarte contagioasă, însă în cazul omului, contaminarea nu constituie un pericol, spun specialiştii.

Cât de sigură e mâncarea din farfurie?

Acest nou scandal pe piaţa alimentară ne face din nou să ne întrebăm cât de sigură este mâncarea pe care o punem în farfurie. Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit în ultimul moment lotul de carne de pui contaminat cu un virus periculos. Crescătorul a vândut abatorului din Vaslui păsări bolnave, fără acte, care au fost apoi tăiate. Grav este însă că atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul ştiau că puii respectivi erau bolnavi.

Proprietarul a vândut păsările chiar dacă inspectorii veterinari din Ialomiţa îi interziseseră deja să facă acest lucru, pentru că păsările erau suspectate de o infecţie periculoasă. Mai rău, omul a încercat chiar să îi păcălească pe inspectori. Le-a spus că a îngropat păsările moarte în curtea din spatele fermei.

Inspectorii l-au amendat pe proprietarul fermei cu 20 de mii de lei. Acesta s-a făcut însă nevăzut de câteva zile şi nu răspunde la telefon. La intrare, pe poartă, este un afiș mare pe care scrie „Acces interzis - boala Newscastle”, cu alte cuvinte, această fermă este în carantină.

Acum, inspectorii vor sacrifica cei aproape 60 de mii de pui rămaşi în fermă. Bănuiala este că ar fi contaminaţi cu un virus care provoacă stări de gripă celor care intră în contact cu păsările bolnave ori le taie.

Dacă proprietarul fermei este deocamdată de negăsit, patronul abatorului din Vaslui, acolo unde au fost tăiaţi puii, găseşte repede explicaţii.

Fănel Bogos, directorul abatorului din Vaslui: „Când am constatat la poarta abatorului că puii sunt cu actele incomplete nu aveam ce să mai facem (...) Am stabilit că cea mai bună soluţie ar fi ca puii să fie sacrificaţi. Organele abilitate să constate care sunt riscurile şi care sunt măsurile”

El a fost amendat cu peste 31 de mii de lei şi este cercetat penal. Inspectorii spun că niciun kilogram de carne din cele 13 tone pe care le-a produs nu a ajuns în magazine. Toată carnea va fi distrusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri