Psiholog, despre Dincă: „Când vede un chip cu părul lung, instinctul criminal începe să ticăie”

Data actualizării: Data publicării:
gheorghe dinca

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a declarat, la Digi24, că afirmațiile avocatului familiei Luizei Melencu - că Gheorghe Dincă este sfătuit inteligent în cadrul anchetei - nu pot fi dovedite. Legat de cum trebuie abordat suspectul principal în crimele de la Caracal, psihologul precizează că „nu se poate ridica tonul, pentru că se închide în el” și că „trebuie o neutralitate, să nu-l acuzăm, trebuie să-l tragem de limbă elegant, fără presiuni inutile”.


Avocatul familie Luizei spunea că Dincă e sfătuit inteligent. Stau în picioare aceste declarații?

„Nu pot fi dovedite astfel de afirmații. Avocatul reprezintă interesele clientului, dar nu cred că se pune problema în acest fel. Trebuie să avem răbdare să se termine cercetările la fața locului. Au venit ploile și le-au dat puțin peste cap. Până nu se termină cercetările, nu se pot întreprinde alte aspecte din anchetă. Procurorii de caz sunt cei care hotărăsc prioritățile. Mai durează, vor săpa, vor căuta fiecare colțișor și apoi se vor ordona alte acțiuni”, explică psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

În ce fel se conturează un profl?

„Până când o să spună judecătorul dacă el e sau nu autor, e suspectul numărul 1, chiar dacă a adus probe în acest sens, a recunoscut, a indicat telefonul ultimei victime, unde sunt rămășițele penultimei victime. Acestea se adună. Acest om era pregătit să facă, toate erau premeditate. Ne-a plimbat puțin pe la Dunăre, Olt. A încercat să tragă de timp, să se mai gândească, să se mai hotărască ce va zice. Dar mașina lui era pregătită pentru așa ceva, geamuri fumurii, ușile setate să se deschidă din afară. Pare un om predispus să facă așa ceva. Dacă ne-a indus în eroare că le consideră prostituate, că s-au certat, le-a bătut, el fuge de pedeapsa maximă, pentru că se pare că totul e premeditat în capul lui. Când vede un chip cu părul lung, instinctul criminal începe să ticăie. Trebuie să adunăm toate fotografiile acestor fete dispărute pe o rază de nu știu câți kilometri și dacă seamăna cu aceste victime, trebuie să-l întrebăm. El nu ține minte numele lor, ci anotimpul”, spune psihologul criminalist.

Liviu Chesnoiu: Dacă el a ales un polițist, poate seamănă cu cineva cunoscut, poate că are o fizionomie de bonom, nu e agresiv

„Această anchetă e făcută ca la carte în domeniul poligraf. În domeniul politicii judiciare e o tehnică. Nu se poate ancheta la grămadă. Dacă el a ales un polițist, poate seamănă cu cineva cunoscut, poate că are o fizionomie de bonom, nu e agresiv. Nu putem ridica tonul, pentru că se închide în el. Trebuie o neutralitate, să nu-l acuzăm, pentru că Dumnezeu și judecătorul îl vor pedepsi. Trebuie să-l tragem de limbă elegant, fără presiuni inutile. Polițistul a reușit să ajungă la sufletul lui. Poate că are un har și va reuși să-l convingă să spună și de celelalte fapte. Trebuie să avem răbdare. Cei mai buni judiciariști sunt acolo și vor hotărî din acest punct de vedere”, menționează Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

Ancheta de la Caracal a ajuns în a cincea zi consecutivă, în condițiile în care procurorii DIICOT au un mandat pentru verificări valabil până vineri. Marți vor fi făcute perchezițiile informatice asupra telefoanelor lui Gheorghe Dincă și Alexandrei Măceșanu.

Redactor: Cristina Tudor  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri