R. Cazanciuc: În proiectul privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu e capitol pentru interceptări

Data publicării:
robert cazanciuc resize 5503704-Mediafax Foto-Razvan Lupica

 

"Nu avem un capitol referitor la interceptări. Sunt câteva modificări la procedură penală, de natură a nu crea niciun fel de temeri că ar fi blocaje în sistem. (…) Şi în cazul CSM-ului de astăzi au fost foarte multe discuţii pe anumite texte de lege. La minister am primit foarte multe propuneri, unele, evident, contradictorii. Lucrurile nu se pot tranşa dintr-o dată. Cert este că, din punctul nostru de vedere, al celor care au iniţiat codurile, nu sunt lucruri de natură a crea blocaje", a spus ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Robert Cazanciuc a precizat, referitor la problemele pe care le ridică interceptările, ca mijloace de probă în dosarele anchetate de procurori, că textele pot fi interpretate în aşa fel încât acestea să poată fi utilizate.

"Aţi văzut în zilele acestea interpretări ale celor care au lucrat la elaborarea codurilor, care spun că nu este niciun fel de problemă. Textele pot fi interpretate în aşa fel încât să poată fi utilizate şi aceste mijloace tehnice în continuare", a mai spus Cazanciuc.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, joi, că este nevoie de o Ordonanţă care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, el adăugând că dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema “corupţiei”.

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul Cod de procedură penală, "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Premierul Victor Ponta a anunţat joi că i-a solicitat ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să meargă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi să discute despre eventuale modificări la Codul penal, amintind însă că documentul a fost aprobat de Guvernul Boc şi promulgat de preşedintele Băsescu.

Guvernul a prezentat o scrisoare pe care preşedintele Băsescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta, în care solicită adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi răspunsul în care Ponta aminteşte că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri