Raed Arafat, explicaţii la Digi24 despre bilanţul care se va dubla: Noi acum explicăm populaţiei, care simte ce se întâmplă

Data publicării:
arafat raed

„Cert este că familiilor li se explică care e nivelul de gravitate și care sunt șansele. Acum noi explicăm nu neapărat familiilor, (...) noi explicăm populației, care participă și vedeți foarte bine că populația simte ce se întâmplă și este normal și este corect, chiar foarte bine că există acest simț de solidaritate și populația este foarte interesată de ce se întâmplă mai departe cu răniții. Și este normal ca populația să înțeleagă situația și să înțeleagă că din păcate, nu s-a terminat aici. Cel mai probabil, noi nu putem să spunem că vor mai fi încă 10, încă 15, încă 20. Aici depinde de statistică și de analiza pe care o fac doctorii la fiecare caz”, a spus secretarul de stat Raed Arafat la Digi24.

Întrebat, duminică, după o reuniune la Guvern, dacă procentul celor care ar putea să mai moară se apropie de 50% , Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor. „Cel puțin din ce s-a vorbit în cadrul discuției este posibil încă să se dubleze numărul actual al deceselor, adică să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă, este posibil, dar aceasta este o cifră care este foarte orientativă, asta nu înseamnă că așa va fi”, a afirmat secretarul de stat.

Raed Arafat a explicat că declarația despre creșterea semnificativă a bilanțului victimelor a venit după o analiză făcută la Guvern, unde au participat ministrul sănătății, Nicolae Băncioiu, ministrul Gabriel Oprea, doctorul Ioan Lascăr de la Floreasca, specializat în chirurgie plastică și arsuri, comandantul Spitalului Militar și ministrul apărării, Mircea Dușa. „Deci discuția a fost de a evalua situația actuală din toate punctele de vedere, iar cel mai important este că trebuie să se înțeleagă și să știe lumea, ca să nu fie un șoc pentru toți, că numărul deceselor inevitabil va crește, pentru că sunt câteva cazuri cu un prognostic exterm de rezervat”, a spus Raed Arafat.

Medicul a arătat că situația bolnavilor este cu atât mai gravă cu cât au arsuri nu numai pe porțiuni extinse din corp, dar și pe căile respiratorii, la care se adaugă o posibilă intoxicație, pentru că fumul inhalat conține și cianuri și alte substanțe toxice. În plus, acești pacienți au și leziuni traumatice, pentru că au fost călcați în picioare. „Asta face ca prognosticul să fie mult mai dur”, a spus Raed Arafat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri