Raed Arafat, la Digi24: Dacă nu vrei să faci gardă, nu te angajezi în spitalele de urgență

Data publicării:
raed arafat

Raed Arafat a declarat că obligativitatea gărzilor în spitale trebuie păstrată. „Altă soluție nu există. Nu te obligă nimeni, dar dacă nu vrei să faci gardă, nu te angajezi în spitalele de urgență”, a precizat șeful DSU.

Spitalul de urgență are ca funcție de bază continuitatea asigurării asistenței medicale inclusiv în afara programului”, a precizat Arafat.

În ceea ce privește plata gărzilor, acesta a spus că „e normal să fie o plată adecvată.” „Asta se discută și am înțeles că Ministerul Sănătății are soluții”, a mai spus Arafat.

El a dat ca exemplu Spitalul județean de urgență din Bistrița, unde nu există neurochirug de gardă, dar că există la Cluj și la Târgu Mureș. În cazul în care nu s-ar mai asigura garda nici în aceste spitale, atunci o persoană cu probleme de sănătate specifică neurochirurgiei din Bistrița „este condamnată la moarte.”

Medicina nu funcționează pe program de birou. Garda trebuie să aibă continuitate”, a mai spus fondatorul SMURD.

În ceea ce privește creșterea plății pentru gărzile medicilor, majorarea urmând să intre în vigoare la 1 octombrie, anunțată de Ministerul Sănătății, Raed Arafat a precizat că „normal că medicii merită mărirea de salariu.”

Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că Guvernul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare efectuate de medici începând din octombrie, iar mecanismele găsite pentru alocarea sumelor nu afectează fel prognozele de deficit bugetar.

„Practica plicului trebuie să dispară”

În continuare la problema salarizării, Raed Arafat a vorbit și despre afirmația ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta din urmă a spus că pacienții merită un tratament corect fără plicul cu bani. „Poate că (plicul cu bani, n.r.) stă la baza celor mai multor probleme din spital”, a precizat Raed Arafat.

În viața mea nu am întins mâna și nu am cerut”, a adăugat șeful DSU, subliniind că practica plicului „trebuie să se termine”.

Raed Arafat a enumerat astfel trei soluții. Prima ar fi „plata corectă” a medicilor, apoi măsurile coercitive și, nu în ultimul rând, „populația să înțeleagă că medicul, dacă nu a luat, nu înseamnă că nu mai îngrijește.”

Pe de altă parte, în privința medicilor care iau șpagă, Raed Arafat a arătat că „nu trebuie să aștepți un procuror să-ți facă ordine, trebuie ca managerii să instituie astfel politici în spital.”

Întrebat dacă există spitale unde nu se ia șpagă, șeful DSU a răspuns că „există astfel de secții”, dând ca exemplu „la Oradea, la UPU, inclusiv în București.”

Raed Arafat a precizat că, „pe SMURD, dacă ai întins mâna, nu mai prinzi gardă pe viață.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri