Raportul Comisiei Europene: Persoane din ANI, CSM sau instanţa supremă, hărţuite şi intimidate în România

Data publicării:
3001 20raport 20mcv-46597

Actualizare 10.45. Oficialii europeni susţin necesitatea revizurii regulilor privind libertatea presei pentru a fi protejate instituţiile statului şi respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare.

În raport se subliniază că trebuie să existe reguli efective împotriva persoanelor sau a media care aduc atingere sistemului judiciar.

În aceste condiţii, CNA trebuie să ia măsuri pentru întărirea codului de conduită.

Citiţi şi

RAPORTUL MCV. Mark Gray: S-au remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor

RAPORT CE. Fără progrese în cazuri de corupţie privind achiziţiile publice: procese lungi, pedepse mici

Leonard Orban: Mă aştept la un raport mixt, cu accent pe îndeplinirea recomandărilor din vară

Jose Manuel Barroso (CE): „Raportul nostru explică clar unde este nevoie de progrese suplimentare”

Cătălin Predoiu: Mi-e teamă că raportul MCV va fi un tablou pictat cu tonuri sumbre

Ponta despre raport: „Asta e justiția după patru ani și 10 luni cu dl. Băsescu”

Raportul CE referitor la progresele justiţiei din România mai notează faptul că parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat, fiind necesară adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de corupţie sau de incompatibilitate.

În ce priveşte procedura de selecţie a procurorilor pentru numirea în funcţiile de conducere la Ministrul Public, CE spune că trebuie să se înscrie cât mai mulţi magistraţi, procedura de alegere a procurorilor şefi să fie transparentă, fiind necesară o opinie pozitivă a Consiliului Superior al Magistratrii (CSM).

Raportul notează necesitate intrării în vigoare a codurilor de procedură civilă, penal şi de procedură penală la teremenele stabilite.

Totodată, CE afirmă că reforma constituţională din România trebuie să respecte statul de drept, separaţia puterilor în stat, independenţa şi stabilitatea sistemului judiciar şi să fie fundamentată pe un consens cât mai larg.

Raportul pe justiţie va fi prezentat la 11.30

Concluziile şi tonul acestui document urmează să aibă impact asupra procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. În raportul pe justiţie publicat în luna iulie, experţii europeni au făcut ţării noastre 10 recomandări. Dacă în cazul unora dintre ele autorităţile s-au conformat şi le-au pus deja în aplicare, pentru altele se aşteaptă încă soluţii.

Cu o zi înaintea prezentării raportului, premierul Victor Ponta a declarat că au fost îndeplinite toate punctele convenite vara trecută cu preşedintele instituției, Jose Manuel Barroso.

Printre recomandările respectate de România se numără luarea în calcul a deciziilor Curţii Constituţionale şi punerea lor în aplicare, fără întârziere.

O altă recomandare respectată ar fi aceea că preşedintele interimar Crin Antonescu nu a acordat graţieri. În plus, procedura de numire a unui nou Avocat al Poporului a fost una transparentă.

De asemenea, odată cu alegerile parlamentare, a fost bifată şi recomandarea ca în cadrul Executivului să nu mai fie numiţi miniştri cu probleme de integritate.

Au existat cazuri de încălcare a recomandărilor Comisiei

Trei dintre instrucţiunile primite de la Comisie în urmă cu şase luni nu au fost încă rezolvate. Mai grav, în alte cazuri, unii responsabili români chiar au încălcat recomandările.

În ceea ce priveşte respectarea independenţei sistemului judiciar, au fost situaţii în care magistraţii au reclamat presiuni sau imixtiuni în actul de justiţie.

Un alt punct nevralgic ar fi numirile la vârful parchetelor. După eşecul primei proceduri, ministrul Justiţiei se pregăteşte să iniţieze o a doua, după reproşurile privind lipsa de transparenţă, dar şi de valoare a propunerilor înaintate iniţial. Comisia a cerut numiri făcute transparent, pe criterii de experienţă profesională, de integritate şi de rezultate în lupta anticorupţie.

Citiţi şi: Cătălin Predoiu: Mi-e teamă că raportul MCV va fi un tablou pictat cu tonuri sumbre

Nici problema demiterii parlamentarilor condamnaţi definitiv sau declaraţi incompatibili nu a fost încă rezolvată. Mai mult decât atât, statutul parlamentarului a fost modificat. Nu mai există prevederea potrivit căreia mandatul unui ales încetează la data rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti care constată existenţa unei averi nejustificate sau a stării de incompatibilitate.

De altfel, în afară de respectarea recomandărilor făcute în raportul trecut, ne aşteptăm ca în raport să fie analizate şi alte aspecte, cum ar fi alegerile pentru noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii sau procedurile de revocare a doi dintre membrii CSM.

În ultimul raport de monitorizare pe justiție în cadrul MCV, dat publicității în 18 iunie, Comisia Europeană recomanda României să respecte statul de drept și să ia măsuri imediate pentru eliminarea actualelor controverse declanșate de ultimele evenimente politice și decizii luate de autoritățile de la București.

Recomandările Comisiei Europene

- asigurarea respectării deciziilor CCR în perioada referendumului

- respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă

- asigurarea publicării fără Întârziere în Monitorul Oficial a deciziilor CCR

- numirea transparentă a Avocatului Poporului

- neacordarea de graţieri de către preşedintele interimar

- evitarea numirii unor miniştri cu probleme de integritate

- numiri transparente la vârful parchetelor

- respectarea independenţei sistemului judiciar

- demisia parlamentarilor declaraţi irevocabil incompatibili

Sursa: Raportul pe justiţie din iulie 2012

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri