Sari la conținut

RATB merge în pierdere: aproape jumătate dintre călători circulă fraudulos

„Am ales un vehicul dotat cu numărătoare de călători, iar aici pe ultima coloană sunt călătorii înregistrați de dispozitivul de numărare călători. La stația Maica Domnului s-au urcat opt călători și nu a coborât niciunul. La Circul București nu s-a urcat nimeni, dar au coborât trei” - cu un astfel de sistem de monitorizare, Regia de Transport Public din București ar putea evita pierderi de milioane de euro și ar avea o evidență exactă a numărului de călători care folosesc tramvaiele şi autobuzele și validează călătoria.

Numai că doar 100 din cele 1.800 de mijloace de transport public au dispozitive de monitorizare.

Sunt foarte mulţi călători care nu validează, nu au abonament. Eu cred că nivelul de fraudă depășește 40%”, declară Mihai Câmpureanu, fost director RATB.

Estimările reprezentanţilor regiei arată că din cei aproape un milion de călători RATB, 400.000 nu plătesc bilet. Nu există însă o evidență exactă a numărului de călători transportați.

La nivelul Capitalei circulă foarte mult cu mijloacele RATB persoane care beneficiază de gratuitate, pensionari, copii, veterani, care călătoresc fără card de transport, fapt pentru care nu avem o evidență clară”, spune Constantin Tobescu, purtător de cuvânt RATB.

Aşa că este dificil, spun oficialii RATB, să contorizeze pierderile.

Câtă vreme accesul în autobuze se face pe toate ușile iar numărul controlorilor este mic vor exista fraude. În Occident, accesul se face prin dreptul șoferului, toți călătorii sunt verificați înainte de a folosi mijloacele de transport”, spune Corneliu Belciug, reprezentantul unui ONG.

O pierdere importantă, estimată la 10% din consumul de carburant ar fi provocată de ambuteiaje. Iar preţul călătoriei nu ajută.

Prețul tichetului este undeva la 30% față de costul real al transportului. Diferența o suportă prin subvenție Primăria Generală”, mai spune Mihai Câmpureanu, fost director RATB.

RATB a primit, doar în 2014, subvenții de aproape 560 de milioane de lei de la Primăria Capitalei.

Citiți și:
80% din tramvaiele din Bucureşti ar trebui duse la casat
RATB a suspendat abonamentele de o zi prin SMS
Metrorex a executat silit RATB