Reabilitare cu porţia. Primarii se plâng că nu au bani pentru izolarea termică a clădirilor

Data publicării:
bloc aparat aer conditionat-1

Situația este diferită de la un sector la altul. În Sectorul 1, de exemplu, anul acesta trebuie finalizate lucrările la 200 de imobile și ar trebui să înceapă reabilitarea altor 100-120 de blocuri.

În Sectorul 4, lucrările au fost oprite din lipsă de fonduri, dar edilii promit să reia anveloparea blocurilor în luna august. Până în 2016 ar urma să fie reabilitate termic peste 200 de clădiri.

Lucrările la 40 de imobile din Sectorul 6 vor fi finalizate anul acesta. Alte 200 de blocuri din sector au fost anvelopate până acum.

În Sectorul 2 începe anul acesta un program ambițios prin care ar urma să fie izolate termic 604 clădiri.

Edilii sectoarelor 3 și 5 nu au furnizat informațiile legate de reabilitarea termică, solicitate de Digi24.

Reabilitarea termică se face cu porția și în alte orașe ale țării.

Doar 300 de blocuri din cele aproape 4.000 din Craiova vor fi anvelopate din toamnă cu fonduri europene. Autorităţile credeau că nu vor face faţă cererilor, dar nu a fost aşa.

„Acum aşteptăm doar ok-ul ministerului şi fondurile ca să putem demara licitaţia pentru reabilitare, adică va începe undeva prin luna septembrie-octombrie a acestui an”, spune primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Şi ca să-i convingă pe oameni să intre în programul de reabilitare termică, Primăria a izolat gratuit două blocuri. Locatarii imobilelor deja anvelopate spun că facturile sunt cu 30% mai mici.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 20 de milioane de euro. Banii vin în proporţie de 60% din fonduri europene, iar restul de la Primărie şi de la asociaţiile de proprietari.

Locuitorii din Bacău nu au primit în acest an niciun leu de la Guvern pentru reabilitarea blocurilor. Pentru aceste lucrări, Primăria a obţinut, totuşi, fonduri de la Uniunea Europeană şi a folosit şi bani din bugetul local.

„Avem o sumă importantă, peste 10 milioane de euro din bugetul Ministerul Dezvoltării prin fonduri europene și circa două milioane de euro din bugetul local”, a spus primarul din Bacău, Romeo Stavarache.

La Cluj-Napoca, reabilitarea termică se face tot cu fonduri europene. Primăria vrea să repare anul acesta 43 de blocuri. În oraş, alte 20.000 sunt deja izolate.

Valoarea totală a fondurilor implicate în acest proiect este de 39,1 milioane de lei”, spune Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Locatarii blocurilor incluse în programul finanţat de Uniunea Europeană vor acoperi o parte din costul lucrărilor.

Sunt însă și orașe unde firmele care se ocupă de reabilitare se plâng că nu-şi primesc banii de la Ministerul Dezvoltării, aşa că dau în judecată primăriile. Un exemplu vine din Braşov.

„Din suma totală facturată, în cursul anului 2012, din cota aferentă investitorului, Ministerul Dezvoltării, până în prezent s-a primit aproximativ 20%”, spune lie Droiu, reprezentantul unei firme de construcții.

„Suntem în discuţii de peste un an jumate pentru aceste datorii. Am făcut numeroase demersuri către Ministerul Dezvoltării, pentru că este o situaţie anormală”, spune Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Braşov.

Pentru un apartament cu două camere, contribuţia locatarilor, în acest program, a fost de aproximativ 2.000 de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri