Reacția României după reportajul Sky News

Data publicării:
arme sky captura

Dan Mihalache, ambasador în Marea Britanie: „Este evident o făcătură şi o încercare de manipulare şi cred că poziţia oficială a instituţiilor statului, a Inspectoratului General al Poliţiei clarifică aceste lucruri. Vom prelua această poziţie şi o vom transmite, pe de o parte, presei britanice, pe de altă parte, autorităţilor britanice spre luare la cunoştinţă.”

Întrebat de impactul acestui subiect în Marea Britanie, ambasadorul romîn a declarat că este dificil de stabilit în momentul de fată, în urma unor absențe de rating. „Sigur este un reportaj între alte reportaje, dar întotdeauna aceste elemente însumate se adună şi construiesc, din păcate, o imagine negativă un pic asupra Românie. Noi studiem şi legislaţia britanică în materie de audiovizual. Ambasada nu are expertiză într-o zonă atât de specializată, pentru a vedea dacă nu ne putem adresa şi autorităţilor care reglementează audiovizualul britanic, cu solicitarea obligării unui drept la replică sau vedem exact care sunt posibilitățile care ne stau la dispoziție.”

Nu vreau să intru pe terenul unor asemenea speculaţii, nu vreau să fac analiza media. Sigur că există un anumit climat şi media răspunde acestui climat de cultivare într-o parte a ostilităţii, nu faţă de România în special, ci faţă de migraţie, faţă de, să zicem, de estul Europei în general. Ca român, sigur că mă deranjează, dar asta e o chestiune individuală, nu are niciun fel de relevanţă”, conchide Dan Mihalache.

Un reportaj despre traficanţii români de arme prezentat de Sky News stârneşte multă mirare şi mai puţină îngrijorare la Bucureşti. Oficialii români spun că armele de asalt prezentate în material sunt de fapt arme de vânătoare cu alice. Mai mult, autorităţile nu au nicio dovadă că reportajul a fost filmat în România. Oficialii postului britanic Sky News anunţă că reporterul care a făcut materialul este în concediu şi nu pot da alte detalii.

Poliţia Română confirmă într-un comunicat că armele prezentate sunt de vânătoare.

Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic. Până la acest moment, nu au fost obţinute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă”.

La solicitarea Digi24, oficialii Sky News au transmis că Stuart Ramsey, autorul materialului nu poate fi găsit deoarece a intrat în concediu. Stuart Ramseyi este cel mai vechi corespondent extern al postului britanic de ştiri și a făcut anchete privind cartelurile de droguri din Mexic, a relatat despre revolta din Ucraina şi despre catastrofa avionului MH17, prăbuşit în estul Ucrainei. 

Citiți și:

Armele prezentate de Sky News nu sunt de asalt. Reacţia postului britanic

DIICOT nu exclude o tentativă de discreditare în privința traficului de arme prezentat de Sky News

Sky News: Traficanţi din România le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri