REACȚII OFICIALE. Ce vor autoritățile să afle de la Omar Hayssam

Data publicării:
cabinetul ponta 2 cotroceni gov.ro

Victor Ponta declară că membrii Guvernului, dar și responsabili din alte instituții știau de câteva luni despre iminenta extrădare a lui Omar Hayssam. Șeful Guvernului a precizat că acesta a fost adus cu un avion militar și că mai multe instituții ale statului au fost implicate în operațiune.

„Aș vrea să se afle cum a plecat din țară, s-ar putea să fie neplăcut pentru cei care vorbesc în somn, care au căzut din par dimineața. În afară de caporalul Blaga cine a mai fost de vină”, a spus Victor Ponta.

Vasile Blaga, ministru de Interne pe atunci, a declarat la Digi24 că recuperarea lui Hayssam va ajuta la aflarea adevărului.

„Dacă vor fi descoperiți și alți vinovati, toată lumea trebuie să răspundă. Nu contează ce funcție publică sau politică au”, a declarat Vasile Blaga, fost ministru de Interne.

Citiți și:
Omar Hayssam, predat poliției române. În ce dosare este implicat

Consilierul prezidențial Iulian Chifu: Un stat serios îşi aduce acasă toți infractorii condamnaţi. Mulţi nu vor mai dormi bine

Constantin Dudu Ionescu: „În comparație cu Bin Laden, domnul Hayssam este un mic găinar”

Victor Ponta, despre rolul Președinției în cazul Hayssam: „A dat comunicatul de presă”

Filmul răpirii jurnaliștilor români în Irak

Spre deosebire de Victor Ponta, actualul ministru de Interne a fost mai zgârcit în declarații.

„Omar Hayssam se află în arestul Poliției Române, nu vă pot da amănunte privind operațiunea, au opreat mai multe instituții ale statului. Este în arestul poliției, urmează procedurile privitor la sănătate, privitor la alte instituții ale statului din ce țară a fost adus”, a spus Radu Stroe. Ministrul a confirmat că sirianul se află la Poliția Capitalei.

George Maior: Urmărim acest obiectiv, e un individ condamnat pentru terorism în România

În urmă cu patru luni, directorul SRI, George Maior, afirma, într-un interviu acordat lui Luca Niculescu în emisiunea „Imparțial” că serviciile știu exact unde se află Omar Hayssam și că repatrierea lui este inevitabilă.

Luca Niculescu: Apropo de acel spațiu, trebuie să vă întreb dacă mai știți ceva de Omar Hayssam?

George Maior: Este vorba de Siria, acel acord de extrădare va continua indiferent de evoluțiile regimului de acolo. Este un acord între state, e dificil acum de comunicat având în vedere incidentele din Siria.

Luca Niculescu: Dar știți ceva de el, mai e în închisoare ?

George Maior: Da. Este încă în închisoare. Să vedem ce se întâmplă, e bine că s-a încheiat acel acord care va continua, urmărim acest obiectiv, e un individ condamnat pentru terorism în România, se știe acest lucru. E în interesul Serviciului și al țării de a-l aduce înapoi pentru a-și servi pedeapsa aici.

Luca Niculescu: N-aveți un orizont de spus având în vedere când va veni?

George Maior: E greu de spus acum având în vedere evenimentele din Siria.

Fostul șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, felicită și el serviciile de informații pentru succesul operațiunii, dar acuză complicitatea politicienilor cu sirianul.

„Cazul Hayssam e exemplar pentru felul în care o parte a clasei politice a intrat în complicitate cu acești pseudo-investitori pentru satisfacerea intereselor personale și nu pentru a da curs intereselor naționale”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

După fuga lui Omar Hayssam, șefii SRI, SIE, dar și procurorul general al României, Ilie Botoș, au demisionat la cererea lui Traian Băsescu.

Ce alte condamnări mai are Hayssam

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în lipsă, la 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români.

Pedeapsa dispusă în cazul lui Omar Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ÎCCJ.

Sirianul Omar Hayssam era urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Acum 7 luni Omar Haysam a fost condamnat la 16 ani de închisoare într-un dosar în care este acuzat de infracţiuni economice. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Curţii Supreme, care au respins recursul în acest dosar. Nu este singurul condamnat în acest caz. Alți doi coinculpați au fost condamnați la 14 și respectiv 16 ani închisoare.

Cazul datează din 2005, când DIICOT i-a trimis în judecată pe cei trei pentru înșelăciune.

În acest dosar, cunoscut și sub numele de „dosarul Volvo”, Hayssam este acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, pe care le-a trimis în Siria şi Egipt, la firmele controlate de el.

Într-un alt dosar, la 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce fraţii acestuia - Mukhles şi Mahmoud - şi omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.

Omar Hayssam a fugit în Siria, unde a executat o pedeapsă cu patru ani închisoare pentru alte infracțiuni. În 2010, România a semnat un tratat de extrădare cu Siria, care în cele din urmă a fost ratificat de Parlament și promulgat de președinte, însă situația documentului a rămas neclară de partea siriană unde, între timp, au apărut revoltele împotriva regimului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri