REALITATEA DE DINCOLO DE PODIUM. Medaliile nu i-au scutit pe olimpicii români de sărăcie

Data publicării:
16112012 20sport-33792

Un studiu european arată că, în România, din cei aproape 200.000 de sportivi de performanţă, aproape trei sferturi coboară de pe podium într-o ţară în care nu-şi găsesc serviciu şi sunt nevoiţi să muncească în străinătate.

Silvia Stroescu a practicat gimnastica artistică încă de la 4 ani. Cu lacrimi atunci când exerciţiile nu ieşeau cum vroia antrenorul. Gloria n-a venit imediat, dar pasiunea pentru gimnastică i-a adus titlul de campioană europeană, apoi pe cel de campionană mondială.

„Nu-i un lucru obişnuit. Când ai ajuns acolo, ai o satisfacţie a muncii tale. Este ceva unic.Sportul de performanţă a însemnat foarte mult pentru mine. A însemnat o lansare în viaţă cu un pas mare înainte”, povestește ea.

Silvia este asistent universitar la facultatea de educaţie fizică şi sport din Capitală. Este cazul fericit. Alţi campioni n-au avut aceeaşi soartă.

Medaliată olimpic la canotaj, Isabela Onofrei, a fost nevoită să plece la muncă în Italia ca să supravieţuiască. A fost menajeră, babysittesr, ca să poată să-şi întreţină familia. Îşi aminteşte cu drag de cantonamente: „Antrenorul... ne antrena cu drag. Se mai enerva uneori, dar a ţinut foarte mult să câştigăm”.

„Trei sferturi ajung la marginea societății”

Sport de performanţă, la nivel de federaţie, mai practică astăzi aproape 200.000 de români. Gustul victoriei ţine de foame pentru doar un sfert dintre cei care ating performanţa, arată statisticile.

„Trei sferturi dintre ei, adică 75 % ajung la marginea societăţii, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de resurse financiare, lipsiţi de viitor.Statul ar trebui să regândească mecanismul de stimulare a investiţiilor private în sport, pentru că actuala lege a sponsorizărilor nu aduce sponsorii aproape de sport”, explică Dumitru Costin, preşedinte BNS

Cu astfel de probleme se confruntă toate sporturile din România, spun cei care le reprezintă. Cu toate acestea, însă, canotajul românesc rămâne de aur cu resurse minime. Scoatem în continuare campioni dintr-un lot format din doar 400 de canotori, în condiţiile în care Anglia are 20.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri