Reconstrucţia după uraganul Sandy poate duce la creşterea economiei SUA cu 0,5%

Data publicării:
5476250 20afp 20mediafax 20foto 20mario 20tama-35043

Toate acestea faţă de o pierdere economică estimată la numai 50 miliarde de dolari, potrivit Economic Outlook Group, companie de cercetare din Princeton, New Jersey, citată de Bloomberg.

Reconstrucţia va spori sectorul construcţiilor şi numărul de angajări, stimulând apoi indirect celelalte ramuri ale economiei, consumul şi serviciile.

Pagube de 25 de miliarde de dolari

Pagubele asigurate cauzate de Sandy sunt estimate la aproximativ 25 miliarde de dolari. Adăugând şi impactul afacerilor suspendate în perioada furtunii, efectul economic se ridică la 50 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare Equecat din Oakland, California.

Uraganul Sandy ar putea reduce creşterea economică a SUA în trimestrul al patrulea al acestui an cu 0,25-0,5%, estimează economiştii băncii Goldman Sachs.

Cea mai mare parte a lucrărilor de reconstrucţie va începe în primul trimestru al anului viitor, determinând o creştere economică pentru această perioadă de 0,5%, potrivit Goldman.

Beneficiile economice din alte surse se vor face simţite pe o perioadă mai îndelungată. Plata despăgubirilor datorate de companiile de asigurări şi transferarea ajutoarelor guvernamentale acordate în cazul catastrofelor naturale se văd de regulă în economie timp de 18, până la 36 de luni de la consumarea incidentului, potrivit lui Jeff Burchill, director financiar la FM Global, o companie de asigurări care se adresează companiilor.

Sandy a provocat moartea a peste 100 de oameni

Uraganul Sandy a ajuns pe coastă pe 29 octombrie, la Atlantic City, New Jersey, şi a ucis peste 100 de persoane în 10 state. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în zonele limitrofe ale New York-ului şi pe coasta statului New Jersey, într-una dintre cele mai dens populate regiuni din SUA.

Furtuna a cauzat anularea a peste 20.000 de zboruri şi a lăsat aproximativ 8,5 milioane de locuinţe, firme şi companii fără curent electric timp de mai multe zile.

În New York, tunelurile rutiere şi feroviare au fost inundate, provocând prima suspendare de două zile a activităţii pieţei de capital din motive meteorologice din ultimii 124 de ani.

PIB-ul regiunii New York, care include nordul statului New Jersey, a fost în 2010 de 1.280 miliarde de dolari, potrivit Biroului de Analiză Economică, reprezentând aproximativ 8% din PIB-ul Statelor Unite şi mai mult decât economia Mexicului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri