Record la Scorniceşti, oraş cu 2000 de locuitori: 1600 de persoane au votat aici pe liste suplimentare

Data publicării:
scornicesti

În oraşul în care s-a născut Nicolae Ceauşescu, turiştii s-au înghesuit la urne cu ocazia alegerilor europarlamentare. Nu mai puţin de 1600 de persoane au votat pe liste suplimentare, în condiţiile in care localnicii cu drept de vot înscrişi pe listele permanente nu sunt mai mulţi de 2000. Şi în alte localităţi din Olt au fost necesare buletine suplimentare. La Parchetul Slatina au ajuns mai multe plângeri pentru nereguli în procesul electoral. Suspiciuni de fraudă au fost şi în comuna Rediu din Galaţi. La secţia de votare, pe listele suplimentare au votat peste 120 de persoane, majoritatea din municipiul reşedinţă de judeţ.


La o singură secţie de votare din Scorniceşti, 300 de persoane au votat pe listele suplimentare. Preşedintele secţiei spune că toţi au avut acte în regulă şi că şi-au exprimat opţiunea electorală în condiţiile legii: „Nu pot să îi refuz, pentru că nu sunt din localitate. Nu pot să îi refuz, uitaţi: au CNP-uri, buletine.

Mulţi au venit chiar dintr-un alt oraş din Olt, Potcoava, aflat la 20 de kilometri distanţă. Mai exact, 460 de persoane au călătorit la Scorniceşti ca să voteze. Primarul de aici are suspiciuni şi crede că ar fi vorba despre turism electoral.

În localitatea Scorniceşti, în care sunt eu primar, e o situaţie extraordinară. Avem 1600 de oameni, votanţi pe listele suplimentare, şi 2000 pe listele permanente. Suntem campioni pe ţară. Turismul electoral este înfloritor”, spune edilul Cătălin Davidescu.

Fenomenul nu este unic. Şi în alte localităţi din Olt au apărut mulţi votanţi pe liste suplimentare. La Tătuleşti, de exemplu, o cununie civilă a dat peste cap procesul electoral. A fost nevoie de buletine suplimentare pentru 100 de persoane care au trecut pe la urne în drum spre casă. Cel puţin aceasta este explicaţia autorităţilor locale.

În comuna Rediu din judeţul Galaţi, 120 de oameni votaseră deja pe listele suplimentare puţin după ora prânzului. Viceprimarul spune că oamenii au fost aduşi la vot cu două microbuze de reprezentanţii unui partid.

Au votat, au plecat. I-am întrebat ce caută prin zonă. Au zis că au dreptul: suntem în trecere. Ori, din jumate în jumate de oră câte un microbuz cu 20 de persoane, parcă nu e în regulă”, spune viceprimarul Mihai Gheorghe.

Majoritatea celor care au votat pe listele suplimentare sunt din municipiul Galaţi, iar localnicii spun că turiştii nu au ce vizita în comuna lor. „Noi nu suntem o staţiune, nu suntem Slănic Moldova, Herculane”, spune un localnic.

Biroul Electoral Judeţean a fost sesizat de un anonim, iar acum autorităţile fac cercetări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri