Refacerea staţiunii Borsec, blocată de birocraţie

Data publicării:
borsec-2

Construcţia centrului balneoclimateric de la Borsec a început în 2011, cu sprijinul Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale şi al Consiliului Judeţean Harghita. Trebuia să fie gata în 2014. În 2012 însă, când investiţia începea să capete contur, Guvernul nu a mai alocat fonduri, iar lucrările au fost oprite.

Saună, piscină cu apă caldă, jacuzzi, sunt doar un sfert din dotările centrului care ar urma să fie unul de patru stele. Odată finalizat, doar într-o singură zi de vară, aici ar putea veni în jur de 1.000 de turişti.

Statul a investit pâna acum 14 milioane de lei în noul centru turistic. Ar mai fi nevoie de încă pe atât pentru finalizarea lucrărilor. Anul acesta, Primăria Borsec a alocat din bugetul local 1,2 milioane de lei pentru uşi, ferestre şi acoperiş, ca imobilul să nu se degradeze.

Mik Jozsef, primarul din Borsec: „Oraşul Borsec (ar trebui) să ia un credit de 5 milioane de lei, atât am putea să ne permitem, un credit pe 10 ani, 5 milioane de lei şi pe lângă noi Consiliul Judeţean ar intra cu 10 milioane de lei, tot bani din împrumut”.

Doar că e nevoie de acceptul Guvernului ca centrul să poată primi finanţare şi de la judeţ.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: „Consiliile judeţene, conform legislaţiei în vigoare nu prea au bază juridică de a intra în investiţii realizate pe plan local”.

Înainte de 1990, în staţiunea Borsec veneau în jur de 500.000 de turişti pe an. Localitatea era cunoscută pentru izvoarele de apă minerală şi efectele benefice ale tratamentelor balneoclimaterice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri