Referendum pentru Oradea mare

Data publicării:
referendum oradea

Investitori mai mulţi şi, deci, bani. Sunt principalele promisiuni pe care le au promotorii unificării celor două localităţi.

Îi asigur că vor constata în anii următori că Oradea Mare va fi un oraş mult mai prosper decât Oradea separat şi Sînmartin separat”, spune primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Dacă tot te uneşti cu cineva, te uneşti cu unul care e mai tare decât tine, omul care te poate ajuta”, este de părere Lucian Popuş, primarul comunei Sînmartin.

Oradea plus Sînmartin reprezintă o forță mai mare, posibilitatea de a accesa fonduri europene mai ușor și, mai ales, pentru Sînmartin și Felix”, afirmă antreprenorul Dorel Puchianu.

Unii localnici sunt de acord.

„Dacă e o șansă să se investească în Băi prin alipirea de Oradea, atunci bineînțeles că ar fi de dorit”, spune un localnic.

În Oradea Mare ar trebui să se întâmple mai multe. Să fie locuri de muncă, să atragem investitori”. Spune altcineva.

Unificarea nu e însă susţinută de toată lumea.

Cetățenii din Sînmartin, Băile Felix și 1 Mai vor plăti impozite și taxe conform zonării municipiului Oradea. Nu vor putea plăti atât ca și localități distincte ale comunei Sînmartin”, atrage atenţia Ioan Mang, președintele PSD Bihor.

Istvan Csomortanyi, președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Filiala Bihor, spune că unirea celor două localităţi va duce la scăderea procentului comunităţii maghiare în interiorul municipiului de la 25% la 22%.

Ca referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% dintre cetăţenii cu drept de vot. Iar ca unificarea să fie aprobată, cel puţin jumătate dintre electori trebuie să se pronunţe în favoarea acesteia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri