Regele Mihai, ultima barieră contra dictaturii. Opoziția față de comunism nu a primit însă sprijinul Occidentului

Data publicării:
reegele 1

Mihai s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia. A urcat pe tron pe 27 iulie 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand. Trei ani mai tărziu a fost detronat de tatăl său, Carol al II-lea, revenit din exil.

Pe 6 septembrie 1940, a redevenit rege, în urma abdicării lui Carol al II-lea.

România era însă condusă de mareşalul Ion Antonescu. Alături de liderii partidelor democratice, Regele Mihai s-a opus deciziei mareşalului Antonescu de a continua razboiul alături de Hitler, după dezastrul de la Stalingrad.

Riscurile erau enorme, fiindcă majoritatea armatei era pe front. În interiorul ţării nu erau decât oameni tineri, care aveau numai trei săptămâni de instrucţie militară, dar situţia era aşa de gravă pe front încât nu se mai putea continua alianţa cu Germania. De fapt, toată ţara şi cu mine nu eram deloc de acord cu această alianţă care ne-a dus până la Stalingrad”, spunea Mihai I, la BBC, în 1987.

La 23 august 1944, Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu, în urma refuzului de a rupe alianţa cu Germania.

După război, Statele Unite i-au conferit regelui Mihai Legiunea de Merit a Armatei Americane, iar Stalin i-a recunoscut meritele antinaziste prin ordinul Victoria, cel mai înalt ordin al URSS.

Dar, începând din august 1945, regele Mihai a refuzat să mai semneze decretele guvernului pro-sovietic Petru Groza. Execuţia mareşalului Antonescu, falsificarea alegerilor din 1946 şi procesele politice împotriva marilor lideri politici au pregătit teren pentru îndepartarea Regelui.

La 30 decembrie 1947, la Palatul Elisabeta, înconjurat de soldaţii din divizia sovietizata Tudor Vladimirescu, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu Dej i-au pus în faţă regelui actul de abdicare.

Am încercat să tergiversez, să explic că pentru un astfel de act trebuie întrebat poporul român (pentru că așa se face din punct de vedere constituțional). La care au răspuns: Asta nu se poate. Trebuie imediat făcut și, dacă într-un timp de jumătate de oră nu ies eu de acolo, va fi o baie de sânge, începând din București, cu studențimea și tineretul, până în restul țării. Văzând situația în care eram și aceste amenințări, nu mi-a mai rămas nimic altceva de făcut decât să semnez”, a mai spus regele, la BBC.

În exil, Regele Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon Parma, înrudita cu familia regala a Danemarcei, cu cea a Portugaliei si cu Bourbonii spanioli. Au împreuna cinci fiice - Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

După 1989, Regele Mihai a fost împiedicat să se întoarcă în ţară. Abia în 1997 a reprimit cetăţenia română, iar primul discurs în faţa Parlamentului l-a susţinut în urmă cu doi ani, la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie”, declara Mihai I, în Parlament, pe 25 octombrie 2011.  

25 octombrie este ziua de naştere a Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României. Astăzi, regele împlineşte 92 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri