Regionalizarea s-ar putea face prin asumarea răspunderii

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-02-13h50m36s51

Guvernul ia în calcul asumarea răspunderii pentru adoptarea pachetului de legi privind regionalizarea. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat că, până în acest moment, nu există niciun proiect de regionalizare, dar a admis că este foarte posibil ca numărul regiunilor să fie opt.

Mâine va avea loc prima dezbatere privind procesul de regionalizare a României. Evenimentul va avea loc la Academia Română şi este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale. La eveniment și-au anunțat participarea și premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu.

Cu această ocazie, Guvernul va prezenta criteriile pentru împărţirea administrativă.

Va fi o dezbatere foarte interesantă. La această oră nu există un număr de regiuni stabilit, nu există o configuraţie anume stabilită. Tocmai asta se întâmplă în această perioadă se face o analiză foarte serioasă. După modificarea Constituţiei, când va apare termenul în Constituţie, intrăm cu pachetul de legi şi probabil prin angajarea răspunderii Guvernului să se adopte aceste măsuri administrative”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale.

Fără cifre în numele regiunilor

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat sâmbătă că vrea ca viitoarele regiuni să aibă în denumire nume proprii precum Moldova sau Muntenia. El vrea să fie evitate astfel denumirile cu cifre precum Regiunea 3 Sud Muntenia.

De exemplu la noi în sud regiunea se numește 3 Sud Muntenia . Eu m-am întrebat vreo 16 ani cum puteam să mă numesc eu: trei sud muntean? Și asta contează foarte mult ca o regiune să aibă nume propriu, așa cum are și un oraș, așa cum are și un județ, pentru că asta ajută foarte mult să se dezvolte sentimentul de apartenență la comunitate”, a explicat Liviu Dragnea.

Regiunile trebuie să se regăsească în Constituție

Regiunile sau măcar politicile regionale trebuie să se regasească în noua Constituție. Declarația îi aparține politologului Cristian Pârvulescu, președintele Forumului Constituțional și președinte al Asociației Pro Democrația (APD).

„Au apărut deja o serie de probleme în dezbaterile pe care le-am avut. Nu foarte multe și care pun în discuție realizarea unei dezbateri privind regionalizarea, pentru că este nevoie de un capitol privind regiunile în Constituție. În ceea ce privește măcar politicile care vor funcționa la nivel regional. Am discutat despre sprijinul pe care autoritățile locale îl pot da Forumului constituțional pentru organizarea dezbaterilor teritoriale și am avea nevoie de sprijinul primarilor, președinților de consiii judecțene și prefecților, ajutor logistic”, a declarat Cristian Pârvulescu, preşedintele Forumului constituţional.

Alexandru Nazare (PDL): „Nu cred că această acțiune de a fenta Parlamentul este cea mai nimerită”

Această temă a fost comentată de invitații lui Cosmin Prelipceanu în ediția de luni a „Jurnalului de seară”, Ecaterina Andronescu, senator, președinte PSD București, Alexandru Nazare, deputat PDL, fost ministru al Transporturilor, Alexandru Radu, politolog și Sorin Ioniță, președinte al organizației neguvernamentale Expert Forum.

Deocamdată se ia în calcul (asumarea răspunderii - n.r.), nu s-a luat o hotărâre. Eu știu că în acest moment lucrează o echipă destul de numeroasă care adună acolo specialiști din foarte multe domenii – sociologi, geografi etc, și când vor avea documentul gata, va fi supus dezbaterii publice. Supus dezbaterii publice înseamnă și posibilitatea de a-l amenda. Nu știu să se fi luat această decizie, poate fi o variantă”, a declarat Ecaterina Andronescu, senator PSD.

Oricât de numeroasă și variată și competentă ar fi echipa care lucrează, atâta timp cât materialul final, regionalizarea nu va fi dezbătută în Parlament de către cei care sunt investiți de oameni cu încredere, atunci nu cred că vom avea un rezultat onorabil, pentru că este o decizie extrem de importantă pentru dezvoltarea României, din 2014 încolo, și nu cred că această acțiune de a fenta Parlamentul este cea mai nimerită pentru a avea un rezultat bun”, a apreciat deputatul PDL Alexandru Nazare.

„Degeaba vorbim de aceste denumiri ale regiunilor dacă nu ne uităm la substanță. Deocamdată această lege apare ca o încăierare între diverși puternici din PNL și PSD, din interiorul USL”, a apreciat democrat – liberalul.

Să le dezbatem în Parlament și să iasă până la sfârșitul anului, pentru că din punctul nostru de vedere avem toată deschiderea și vrem ca această lege să iasă cum trebuie și susținem acest proiect, dar nu vrem să avem pur și simplu, să fie o asumare din partea Guvernului”, a subliniat deputatul PDL.

Urmăriți dezbaterea în materialul video atașat.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, Digi24 face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii transmit în direct din două judeţe ale ţării din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. De oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiunea RAPORT DE ŢARĂ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri