„Repere, nu lichele!”. Miting de solidaritate cu Andrei Pleșu în Capitală

Data publicării:
PLESU

Repere, nu lichele! Repere, nu lichele!”, au scandat manifestanții, care au adus cărți - multe semnate de Andrei Pleșu - pe post de pancarte. Alții țineu în mâini coli A4 pe care scria „IN HONOREM, ANDREI PLEȘU” sau „CNA ne pălmuiește”.

Printre susţinătorii lui Andrei Pleşu s-au numărat foștii miniștri Daniel Funeriu, Cătălin Predoiu, istoricul Andrei Oișteanu, artistul Grigore Leșe, dar şi scriitorul Gabriel Liiceanu, care a criticat Consiliul Național al Audiovizualului pentru că nu a sancţionat instituția de presă care l-a atacat pe Andrei Pleşu.

„La noi, execuțiile publice se fac împotriva celor mai importanți scriitori și gânditori din România. Aceștia sunt oamenii care sunt executați sistematic în public, în aplauzele unei opinii publice care are voluptatea perversă de a privi la aceste execuții. (...) Noi protestăm împotriva CNA, care ar trebui să-și facă treaba, așa cum atunci când ești atacat de borfași, de bandiți pe stradă, nu te răfuiești cu bandiții, te răfuiești cu poliția care nu te apară”, a declarat Gabriel Liiceanu.  

Alţi manifestanți au adus un tomberon albastru pe care era inscripţionat mesajul „Da, 3 aici”, relatează Mediafax. Câţiva dintre participanţi au purtat ochelari de soare cu o singură lentilă, la fel ca Dan Voiculescu înaintea audierii din iulie 2013 la Direcţia Naţională Anticorupţie.

La miting s-a scandat împotriva posturilor TV din trustul Intact - „N-a citit Antena 3 cât a scris Pleşu Andrei” şi „Deschidem cărţile, închidem Antenele”.

După ora 18.00, participanţilor li s-a alăturat şi liderul Noua Republică, Mihail Neamţu, care a vorbit la portavoce după ce s-a urcat pe o soclul unei statui.

Mitingul a fost marcat şi de două incidente. Unui bătrân i s-a făcut rău şi a primit îngrijiri de la un echipaj SMURD, iar un cameraman a intrat într-o altercaţie cu mai multe persoane care îl bănuiau că este de la trustul Intact, conflictul fiind aplanat de un negociator al Jandarmeriei.

Istoria „linșajului mediatic”

În 10 martie, Andrei Pleşu a publicat pe site-ul adevarul.ro un editorial în care scria: „Prin 'filtrul' Antenei 3, viaţa noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă şi melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control”. De asemenea, scriitorul făcea referire la mai mulţi jurnalişti ai acestui post, între care Mihai Gâdea, descris drept „băiat nervoşel şi sentimental deopotrivă, pendulînd între scîncet umed şi furie răcnită” şi „obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale”.

O zi mai târziu, într-o emisiune a postului Antena 3, directorul acestuia, Mihai Gâdea, l-a acuzat pe Pleşu că ar fi fost „sluga” tuturor regimurilor de după 1989 din România. „Dacă aţi avea de ales între o obrăznicătură şi o slugă, ce aţi alege?”, şi-a întrebat Gâdea telespectatorii, în timp ce Mugur Ciuvică, invitat în emisiune şi menţionat şi el în editorialul lui Pleşu, a spus despre scriitor că „minte ca un porc”.

Ulterior, Revista 22a lansat un apel la solidaritate cu Pleşu împotriva „agresiunii mediatice împotriva unei importante personalităţi a vieţii noastre intelectuale”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri