Repornirea Oltchim se decide la Bruxelles

Data publicării:
15022013 20oltchim 20salvare-49792

Un anunt despre viitorul Oltchim vine de la prefectul de Valcea.

„Săptămâna viitoare, Vosganian va avea o întâlnire cu două firme interesate de privatizarea Oltchim. Două firme, normal, două firme externe”, a spus Mircea Nadolu, prefectul județului Vâlcea.

Pentru cresterea capacității de producție a Oltchim e nevoie de 45 de milioane de euro. Combinatul lucreză acum la 15% din capacitate.

„Că e vorba de o primă sumă de 20 de milioane de euro care e un împrumut. Sunt bani care intră de la Guvern în Oltchim, ar urma să intre în Oltchim și restul de 25 de milioane sunt garanții de stat”, a declarat Gheorghe Piperea administratorul judiciar al combinatului.

Mai întâi este însă nevoie de acceptul Comisiei Europene, pe care autorităţile îl aşteaptă deja, de patru luni. România are deja o bilă neagră la Bruxelles după ce, în urmă cu trei ani, a renunțat să mai transforme în acțiuni o datorie de 125 de milioane de euro a Oltchim, deși Comisia acceptase acest lucru.

„Dacă se va considera că Oltchim a mai primit o singură dată în ultimii zece ani un ajutor de stat, devine imposibil de aprobat acest ajutor de stat despre care discutăm noi acum”, a spus Remus Vulpescu, consilier în Ministerul Economiei.

Între timp, Oltchim acumulează datorii. Dacă în momentul privatizării eșuate de anul trecut acestea erau de 700 de milioane de euro au ajuns acum la 800 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri