REPORTAJ. Casa Callimachi, locul unde timpul a uitat să mai treacă

Data publicării:
15112012 20callimachi 2014-33662

Familia Callimachi a dat Principatelor Române patru domnitori şi un mitropolit.

Precum pe pământ, aşa şi din ceruri veghează acum asupra familiei şi a casei nobilii strămoşi ai familiei Callimachi. Le-au lăsat moştenire amintiri şi relicve cât să umple o casă.

Una cu odoare pentru suflet şi pentru minte, odoare domneşti, precum preţioasele ceşti dăruite de voievodul Alexandru Ipsilanti lui Scalat Callimachi, autorul celei de-a doua cărţi de legi din această ţară. E vorba despre Codexul lui Callimachi, care cântăreşte încă faptele celor vii, aflat la loc de cinste în odaie. În scoarţele sale s-au adăpostit poveşti nespuse vreme de două veacuri.

Codexul a fost o piatră pusă la temelia modernizării Ţărilor Române. Tradus din greacă, setul de legi interzicea, printre altele, sclavia.

De-a lungul timpului, membrii familiei au făcut alianţe ilustre.

„Un strămoş al familiei, Alexandru Callimachi, s-a căsătorit cu Maria Cuza, născută Cuza, care era soră cu tatăl viitorului domnitor Alexandru Ion Cuza”, a explicat Dimitrie Callimachi.

Între tablourile străbunilor săi, Dimitrie Callimachi îşi închipuie uneori că se întoarce în timp cu un veac şi chiar mai mult.

Casa i-a fost încredinţată cu limbă de moarte lui Dimitrie Callimachi de bunica sa.

„Bunica mea era o femeie avută. Tatăl ei a fost Vernescu, a fost unul dintre marii oratori ai Parlamentului interbelic, Gheorghe Vernescu”, a mai povestit Callimachi.

Înainte de cel de-al doilea război mondial, familia Callimachi s-a văzut silită să-şi părăsească vremelnic căminul.

„Fiind persecutat din punct de vedere politic aicea pentru politica sa de stânga, tatăl meu a decis ca în 1937 să mergem în Franţa”, a mai spus Dimitrie Callimachi.

Însă, din Franţa, războiul avea să-l gonească înapoi în patrie. Aici, familia a rămas aşa cum şi-a dorit: împreună. Între pereţii salonului încărcat de istorie aşteaptă să fie spuse şi mai multe poveşti încă neîntâmplate.

Urmăriți și celelalte reportaje din campania Digi24 „Oameni și case”:

REPORTAJ. Casa Bălăceanu, întoarcerea la un timp tihnit, al vieții trăite cu dichis

REPORTAJ. Casa Lecca - victoria împotriva atacului la demnitate

REPORTAJ. Casa Erbiceanu: rezistență și continuitate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri