REPORTAJ CU CAMERA ASCUNSĂ. Refuzați cu amabilitate. Vaccinul antitetanos lipsește din spital

Data publicării:
01022013 20antitetanos-47137

O echipă Digi24 a făcut o vizita la camera de gardă a Institutului de Boli Infecţiose Matei Balş din Bucureşti, unde a solicitat ajutor de urgenţă, având nevoie de vaccinul împotriva tetanosului.

Jurnaliștii au fost refuzați elegant, amabilitatea venind din faptul că vaccinul antitetanos lipsește din acest spital.

La spitalul Floreasca, aceeași situație, iar în farmacii nu există nici cea mai mică şansă de obţinere a tratamentului.

Tetanosul este o boală infecţioasă provocată de o bacterie care intră în organism când ne rănim sau ne zgâriem. Problemele în aprovizionarea cu vaccin au apărut de când Institutul Cantacuzino nu l-a mai produs, iar de atunci criza s-a agravat de la lună la lună. În plus, au apărut probleme şi la un alt furnizor de vaccinuri.

Ministerul Sănătăţii spune că acest vaccin nu se cumpără la nivel centralizat şi e treaba fiecărui spital să-l achiziţioneze, dacă au de unde.

Medicii din Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii au fost anunţaţi de un producător că vor fi probleme cu aprovizionarea astfel că se prefigurează o criză a vaccinului.

Aşa cum se întâmplă deja la Spitalul Judeţean din Arad, unde farmacia nu mai are nicio fiolă de vaccin.

Există un stoc de aproape 500 de fiole la unitatea de primiri urgenţe care sigur pentru următoarele două săptămâni asigură necesarul”, a declarat Adrian Wiener, directorul medical Spitalul Județean Arad.

Spitalizarea din cauza apariţiei tentanosului poate dura până la cinci săptămâni şi este costisitoare dacă se ajunge la terapie intensivă. În plus, unii pacienţi pot rămâne cu sechele de pe urma bolii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri