Reportaj exclusiv. Desfăşurare de forţe în Marea Neagră

Data publicării:
nave

Antrenamentele au avut loc în Marea Neagră la 45 de mile depărtare de ţărmul României. În cele două zile de aplicaţii, peste 1.000 de marinari au fost îmbarcaţi pe cinci nave care au pus în practică şapte tipuri de exerciţii.

Un scenariu prevedea interceptarea unui avion supersonic. Rolul inamicului a fost jucat de o escadrilă formată din două MIG-uri 21 Lancer, de producţie rusească, ale Armatei Române. Ele au survolat cu 1.200 de kilometri pe oră, de la joasă altitudine, flota dispusă în formaţia de patrulare.

Scopul a fost acela de a testa viteza de reacţie în cazul unui atac aerian prin surprindere, dar şi echipamentele de detecţie antiaeriană de la bordul navelor.

Însă pericolul nu vine numai din aer, ci şi din adâncuri. În zona de conflict imaginată, detectarea submarinelor inamice a intrat în sarcina unui avion american dotat cu un radar performant, dar şi a unui elicopter IAR Puma Naval românesc, care a decolat de pe Fregata Regina Maria.

Aparatura de bord a localizat la timp adversarul din apă şi a avertizat militarii aflaţi în larg.

După aplicaţiile cu trageri, măsurători şi căutări submarine, militarii din cele cinci state participante s-au strâns pe nava amiral a flotilei, distrugătorul american USS Porter pentru a analiza rezultatele exerciţiului: „Asta e ceea ce trebuie să facem în mod constant, exerciţii de luptă pe mare. Este o modalitate prin care putem înţelege cât de bine lucrăm împreună şi astfel să fim cu adevărat eficienţi.”

„Aşa cum s-a prezentat în şedinţa celor cinci state participante, sunt lucruri bune, sunt lucruri de pus la punct, dar şi minusuri ale acestor exerciţii”, au relatat autorii reportajului Digi24, Paul Greavu şi Cătălin Vârban, de pe distrugătorul american USS Porter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri