Reportajul Sky News ar putea fi investigat de omologul CNA din Marea Britanie, Ofcom

Data publicării:
captura sky news falşi traficanţi români arme
Cei trei falşi traficanţi români au primit pedepse cu suspendare. Foto: Captura reportaj Sky News

 

”Echipa Content Standards a confirmat că au fost primite şase reclamaţii în legătură cu acest caz”, a scris Ofcom.

 Instituţia a mai transmis declaraţia purtătorului de cuvânt, potrivit căreia Ofcom va analiza cu atenţie cele şase reclamaţii, înainte de a decide dacă va lansa o investigaţie.

 ”Ofcom a primit şase reclamaţii despre materialul Sky News cu privire la bande criminale din România care vând arme militare, difuzat pe 7 august. Vom analiza cu atenţie aceste reclamaţii înainte de a decide dacă vom investiga sau nu cazul”, a spus purtătorul de cuvânt al Ofcom.

 Instituţia a precizat, pentru News.ro, că identitatea oricărui reclamant este confidenţială şi că Ofcom va analiza reclamaţiile în aproximativ zece zile lucrătoare înainte de a decide dacă lansează o investigaţie.

 Unul dintre cei care a spus că s-a adresat Ofcom în cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache. Ambasada a subliniat în sesizarea transmisă Ofcom "caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic".

DIICOT a făcut miercuri percheziţii şi i-a adus la audieri pe presupuşii traficanţi de arme şi pe intermediarul implicaţi în realizarea reportajului difuzat de Sky News, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu spunând că se confirmă că este vorba despre un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care "a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

“Stuart Ramsay şi echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material”, a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relaţii Publice al Sky News, Lucy Ellison.

Jurnalistul Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme, a scris, miercuri, pe Twitter, că informaţiile sunt reale, neagă că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că Guvernul este pus în dificultate.

Ramsay şi-a susţinut ancheta şi într-un mesaj publicat luni pe reţeaua de socializare, în care le răspundea aparent celor care îi contestau veridicitatea materialului, spunând că râde pe seama lor şi vorbind despre "proştii care nu înţeleg jurnalismul".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri