Republica Moldova mizează pe ajutorul UE, în principal al României, dacă Rusia ar opri livrările de gaze

Data publicării:
gaze energie-1

Sperăm că lucrurile nu vor merge atât de departe, dar, dacă se va ajunge la oprirea gazelor, sperăm că partenerii din cadrul UE ne vor ajuta”, a spus Valeriu Lazăr, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.

Potrivit ministrului, Republica Moldova ar putea primi gaze din România sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei.

Uniunea Europeană a îndemnat Rusia să respecte angajamentele privind furnizarea gazelor. „Uniunea Europeană este un client bun. Achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie”, a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles.

Aşteptăm ca furnizorii să respecte angajamentele şi este în interesul tuturor ca energia să nu fie utilizată ca instrument politic”, a subliniat oficialul CE, citat de Mediafax.

Preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev.

Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzituilui gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Vladimir Putin.

Acesta a trimis liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene.

În ultimele luni, economia Ucrainei a fost în scădere. Sectoarele industriei şi construcţiilor au fost în declin vertiginos. Deficitul bugetar este în creştere”, a spus Vladimir Putin în scrisoarea trimisă liderilor din România, Republica Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri