Restaurare de peste 1 milion de euro. Casa Chrissoveloni de pe Lipscani a fost sediul celei mai vechi bănci românești

Data publicării:
casa Chrissoveloni

Casa Chrissoveloni de pe Lipscani a fost sediul uneia dintre cele mai importante bănci interbelice. Clădirea fost cumpărată la începutul secolului trecut de bancherul Nicolas Chrissoveloni, la o licitaţie. Astăzi, strănepotul bancherului a recuperat casa şi i-a redat strălucirea de odinioară.

„În familie am dobândit această clădire în 1903, printr-o licitaţie. El locuia în spate, şi aici era sala de ghişeuri şi de bussiness”, povestește Jean Chrissoveloni, moştenitorul casei.

Bancherii Chrissoveloni aveau origini greceşti şi erau printre apropiaţii Familiei Regale. Băncile erau pe atunci afaceri de familie, iar instituţia de credit Chrissoveloni a fost o chiar o afacere de succes timp de trei generaţii. La sfîrşitul anilor 40 însă, comuniştii au lichidat banca, au confiscat clădirea şi toată averea familiei, de la bani până la bijuterii. Tatăl lui Jean Chrissoveloni avea să fie închis.

Nu mai aveau bancă, nu mai aveau pământ, nu mai aveau nimica, niciun mijloc de a supravieţui. Tatăl meu avea atunci 3 copii, soţie şi părinţii soţiei. Toată lumea trebuia să trăiască din ce câştiga tata. Şi tata nu mai avea nimica”, a mai spus moştenitorul casei.

Jean Chrissoveloni a plecat din ţară împreună cu familia în 1960. A revenit după 30 de ani de exil şi a început imediat lupta pentru recuperarea clădirii. După ani buni de procese care ar fi descurajat pe oricine, a reuşit. Moştenitorii au investit apoi aproape un milion şi jumătate de euro în refacerea palatului.

Clădirea, adică un spaţiu de peste o mie de metri pătraţi, cu o arhitectură în stil francez, a intrat în reabilitare şi consolidare în 2010, iar astăzi renovarea este aproape de final.

Proprietarul nu se mai încumetă să facă aici o bancă, în tradiţia familiei. Casa Crissoveloni va găzdui însă, în curând, cea mai frumoasă librărie din ţară. Iar proprietarul şi-a îndeplinit visul: să redea clădirii viaţa de altădată şi să ducă mai departe povestea ei.

Toată plăcerea e să faci ceva pentru generaţia care vine după tine. Și pentru mine asta e”, a mărturisit Jean Chrissoveloni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri