Retrocedările din Călărași. Primarii și responsabilii județeni dau vina unii pe alții

Data publicării:
teren agricol

Terenurile institutelor de cercetare pot fi restituite doar ca ultimă soluţie. Asta prevede Legea fondului funciar. Mai întâi trebuie demonstrat că nu mai există pământ disponibil nici în judeţ, nici în cele alăturate. Totuşi, la Călăraşi au fost sărite etape întregi în procesul de retrocedare.

„S-a luat decizia, de către ADS, să se cedeze acest teren pentru retrocedare şi am primit la comisia judeţeană de fond funciar o adresă de la ANCPI prin care era delimitată o suprafaţă de 1.982 de hectare pe raza folosită de INCDA Fundulea”, spune Cornel Coman, subprefectul județului Călărași.

Terenurile au fost restituite în perioada 2007-2008, când director al Agenţiei Domeniilor Statului era Daniel Drăgan. El a fost condamnat la șase ani de închisoare în 2011, tot pentru o retocedare ilegală.

Restituirea propriu-zisă a celor aproape 2.000 de hectare s-a făcut, însă, la nivel judeţean în Călăraşi. Primăriile timiteau prefecturii toate cererile de restituire pe care le considerau legale.

De fiecare dată când s-a relocat un cetăţean, s-a relocat numai datorită faptului că această comisie locală a declarat oficial, cu semnătură şi ştampilă, că nu există teritoriu disponibil la nivelul localităţii”, spune Cornel Coman.

Primarii susţin, însă, contrariul: toate deciziile finale au fost luate la nivelul comisiei judeţene.

Comisia locală trimite la comisia judeţeană. Nu poţi să faci în comisia locală fără să treci de pârghiile celelalte”, spune Gheorghe Dobre, primarul comunei Nana.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Propietăţilor spune însă că terenurile institutului au fost restituite ilegal.

„Din situaţiile existente, rezultă că fiecare comisie locală de unde au fost preluate anexele mai aveau rezerve de teren cuprinse între 40-300 de hectare de teren”, se arată într-o adresă a ANRP către DNA.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Propietăţilor a reclamat situația la DNA. Din cele două mii de hectare de teren de la Institutul de Cercetare din Fundulea, o mie cinci sute au ajuns la 20 de oameni. Printre aceştia este şi un apropiat al senatorului Liviu Tomoioagă, amândoi cercetaţi în acest caz, şi un locuitor din Călăraşi. Acesta este asociat de ani buni cu o firmă din Austria care investeşte în terenurile româneşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri