Revoluţionarii vor primi indemnizaţiile şi în 2015 şi 2016. D. Vâlcov: Eroarea din OUG privind amânarea plăţilor va fi corectată

Data publicării:
darius valcov mediafax-1

 

Revoluţionarii care au dreptul la indemnizaţii reparatorii după evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente şi în 2015 şi 2016. În ordonanţa privind amânarea plăţilor pentru doi ani apărând o "eroare materială", care va fi corectată, a declarat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

"Avem un memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revoluționarilor, pe care îl vom respecta. Aceștia iși vor primi indemnizațiile și în 2015 și în 2016. Așadar, în legatură cu articolul apărut în Ordonanța de Urgență 83 din 12.12.2014, publicată aseară (joi - n.r.) în Monitorul Oficial, fac precizarea că a fost vorba despre o eroare materială care va fi corectată în ‎cel mai scurt timp, astăzi (vineri - n.r.), cel târziu în sedința de Guvern de marți, 23 decembrie 2014", a transmis Vâlcov într-un comunicat.

Ordonanţa de urgenţă prevede amânarea pentru următorii doi ani a plăţii indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, şi copiii eroilor-martiri.

Actul normativ stabileşte că prevederile articolului 18 din OU 80/2010, modificată prin Legea 283/2011, vor fi aplicate şi în 2015 şi 2016.

Articolul respectiv, introdus prin Legea din 2011, stabilea că, în 2012, indemnizaţiile prevăzute la articolul 4 din Legea recunoştintei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nu se acordă.

Articolul 4 menţionat face referire la persoanele care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului Nicolae Ceauşescu, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi cei care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14- 22 decembrie 1989, denumiţi "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite", şi stabileşte că aceştia trebuie să primească o indemmnizaţie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 1,10 la salariul mediu brut pe economie, dacă venitul lor este mai mic decât acest indicator.

De aceleaşi drepturi ar trebui să beneficieze şi copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi într-o formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri